V imenu predsednika republike bo 8. maja 2015 ob 13. uri položen venec v spomin zaveznikom v II. svetovni vojni, in sicer posadki strmoglavljenega ameriškega bobnika B-24H-5-CF Liberator 41-29244 v Kotlicah v Logatcu

V imenu predsednika Republike Slovenije bodo jutri, v petek, 8. maja 2015, ob 13. uri položeni venci na treh obeležjih zaveznikom v II. svetovni vojni. 
Eno izmed teh obeležij je spomenik posvečen posadki strmoglavljenega ameriškega bobnika B-24H-5-CF Liberator 41-29244 v Kotlicah v Logatcu.
Venec bo v imenu predsednika republike položil Uroš Krek, svetovalec predsednika republike. 

Dogodku se bo pridružil tudi obrambni ataše Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji, podpolkovnik Todd Scattini.


Lokacija: Ob gozdni poti, občina Logatec

 

O spomeniku:

15. oktobra 2014 je bil v spomin na posadko ameriškega bombnika B-24H Liberator, s serijsko številko 41-29244 in vzdevkom Double Trouble, nedaleč od mesta Logatec postavljen spomenik.

Posadko so sestavljali:
Pilot - podporočnik Edwin H. (Heine) Pries; 0-745173
Kopilot – podporočnik Frank R. Gerrity; 0-811363
Navigator – podporočnik James W. Cottrell; 0-689726
Bombardir – podporočnik George A. Evens; 0-688948
Strelec zgornje kupole - narednik Harold Koslow; 11090076
Strelec spodnje kupole – narednik Steve Varga; 15333985
Strelec v trupu letala desno – narednik Joseph J. McCord; 15382924
Strelec v trupu letala levo – narednik Salvatore P. Scafidi; 11091044
Strelec v nosu letala – narednik Don T. Abernathy; 14158859
Strelec v repu letala – narednik Thaddeus S. Tokarski; 33477925.


25. februarja 1944 je bilo to letalo v formaciji ostalih bombnikov na poti iz oporišča v južni Italiji Gioia del Colle proti nemškemu Regensburgu z misijo bombardiranja tovarne nemških letal Messerchmitt. V pozno dopoldanskih urah je bilo letalo napadeno s strani Messerschmittovih lovcev in proti letalske obrambe s tal. Ob zadetku je bilo tako močno poškodovano, da je v ognju strmoglavilo v bližini Logatca, na predel Kotlic. Pred tem je posadki uspelo odvreči neaktivirane bombe, ki so padle na predel Loma.
Pravočasno je uspelo izskočiti petim članom posadke, drugih pet pa je v strmoglavljenem letalu dočakala temna usoda.

Rešili so se:
Kopilot – podporočnik Frank R. Gerrity; 0-811363
Navigator – podporočnik James W. Cottrell; 0-689726 (težje poškodovan; nogi prestreljeni s strojnicami kalibra 303, pri odskou iz letala pa mu je propeler skorajda v celoti odrezal levo nogo)
Bombardir – podporočnik George A. Evens; 0-688948
Strelec zgornje kupole - narednik Harold Koslow; 11090076
Strelec v nosu letala – narednik Don T. Abernathy; 14158859.

Preživele člane posadke so v kratkem zajeli Nemci in jih poslali v tri različna taborišča za letalce na sever Nemčije, kjer so vsi preživeli grozote bivanja v prvotno dodeljenih taboriščih, Koslow in Abernathy pa sta preživela Pohod smrti v dolžini skoraj 1000 km.

Po vojni so se vsi preživeli vrnili v ZDA, kjer so si ustvarili družine in izjemne kariere ter bili priznani kot vidni člani družbe.  
Konec leta 1947 sta bila pilot Edwin H. Pries in repni strelec Thaddeus S. Tokarski prekopana in pokopana na domačih pokopališčih v ZDA, medtem ko so bili ostali trije; strelec spodnje kupole Steve Varga, strelec v trupu letala desno Joseph J. McCord in strelec v trupu letala levo Salvatore P. Scafidi prekopani iz dolnjelogaškega pokopališča na ameriško vojaško pokopališče v Firence. 

Avtor spomenika, Raul Semenič, je datum postavitve spomenika (15. oktober) izbral z namenom. Tega dne leta 2013 je na svoj »zadnji let« v starosti 91 let odšel še zadnji član posadke, ki si je s skokom iz gorečega letala skoraj 70. let pred tem rešil življenje. 


Pri nastanku spomenika so sodelovali tako Slovenci kot Američani.
Sliko bombnika je prispeval ameriški ilustrator Bob Engle, ki je tudi osebno povezan s težkimi bombniki. Njegov oče je bil pilot v ameriški vojski in je med 2. Svetovno vojno pilotiral letečo trdnjavo B-17.
Spomenik je zelo skrbno in s posebnim občutkom izdelal Peter Svete iz Podpeči, Jože Drešar, priznani akademski restavrator in konservator, Igor Brozovič in Nejc Kastelic so ga z avtorjevo pomočjo postavili, Branko Rupnik iz Žibrš pa je intenzivno pomagal pri pridobitvi soglasja lastnika parcele in pri iskanju morebitnih ostankov letala.
Kakšnega izgleda mora biti spomenik, da bo poseben in s pravo pieteto nosil svoje sporočilo, si je zamislil Raul Semenič.
Del sredstev za spomenik in njegovo postavitev pa je prispevala tudi Občina Logatec.

Spomenik je postavljen v bližini padca letala, na čudovitem predelu, in sicer na obronku gozda, pod katerim se do ceste razprostira večja jasa. Spomenik ima obliko dela repa letala, ki je tako zelo značilen za to vrsto bombnika. Liberatorjev rep je bil namreč sestavljen iz več delov, najbolj izstopajoča pa sta bila vertikalna repna stabilizatorja, ki sta v višino merila kar okrog 3 metre. Zaradi oblike in velikosti so ju letalci v hecu imenovali skedenjska vrata. Spomenik v Kotlicah je seveda manjše dimenzije, je pa tretji spomenik v Sloveniji, ki je bil leta 2014 postavljen v spomin na ameriška letala in posadke, ki so 1944 na slovenskih tleh zaključile celotni ali določen del svojega poslanstva.
Igor Verdev je raziskoval zgodbo in v Andražu v Spodnjesavinski dolini postavil spomenik posadki leteče trdnjave B-17 z imenom Dark Eyes.
Marko Zdovc je raziskal usodo Liberatorja B-24 z imenom Peacemaker, ki je 25. februarja 1944 strmoglavil v Vrbi pri Dobrni in junija 2014 postavil spomenik.
15. oktobra 2014 pa je bil svojemu namenu predan tudi spomenik, posvečen v Logatcu strmoglavljenemu letalu z imenom Double Trouble in njegovi posadki. Ta spomenik je vpisan tudi v register kulturne dediščine.

19. novembra 2014 sta spomenik in lokacijo padca letala obiskala tudi takratni ameriški ambasador v Sloveniji, Joseph A. Mussomeli in obrambni ataše v RS Todd A. Scattini. Predstavljena jima je bila zgodba posadke in letala ter nekaj drobcev iz življenj preživelih članov. Oba visoka gosta sta bila izredno navdušena nad obliko spomenika, ki je edinstvena. Zgodba posadke ju je presunila. Na lokaciji padca sta našla še nekaj drobnih delčkov ostankov letala, kar ju je osupnilo

Na koncu sta avtorja z osebno noto in posebnim priznanjem ameriške ambasade, ki ga je osebno oblikoval ambasador Mussomeli, tudi sama izredno presenetila in izrazila svojo zahvalo za počastitev spomina na njune rojake, ki so na slovenskih tleh izgubili življenja.


25. februarja 1944 je bilo v okviru misije Big week izgubljenih kar 25 Liberatorjev, v sklopu celotne misije, ki je trajala od 20. do 26. februarja 1944, pa 226 težkih bombnikov in 28 lovcev.
25. februarja 1944 je na slovenska tla padlo 5 Liberatorjev.
Ameriška vojska je, po podatkih Wikipedie, med decembrom 1941 in avgustom 1945, izgubila 65.164 letal, do tega na neameriških tleh 43.581 in 21.583 znotraj ZDA. Sama pa je v tem obdobju uničila 40.259 sovražnikovih letal.

Avtor fotografij: Andrej Korenč

Spomenik


Obrambni ataše ZDA v RS, Todd Scattini, nekdanji ambasador ZDA v RS, Joseph Mussomeli in avtor spomenika Raul Semenič

Edina znana fotografija letala B-24H, Liberator 41-29244 Double Trouble (vir: http://forum.armyairforces.com/B-24-4129244-Double-Trouble-m210538.aspx)

Zadetkov: 1126

Kako se delijo sredstva za kulturne programe in zakaj letos manj sredstev za posamezne predlagatelje kljub povečani proračunski postavki

Trenutno stanje

Občina Logatec bo skupaj s posebno komisijo s področja kulture letos pripravila najmanj štiriletno Strategijo razvoja kulture v občini Logatec, z namenom usmeritve razvoja lokalne kulture na vseh področjih znotraj meja občine. Strategija bo obsegala podrobnejšo analizo stanja, ki bo izpostavila prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti na tem področju. Analiza bo največ prispevala k oblikovanju strategij razvoja, vizije, ciljev in iz slednjih letne politike ter posameznih ukrepov, potrebnih za izvedbo zastavljenih ciljev. Strategija bo določila kaj bo potrebno finančno podpirati in česa ne, da se ne stoji več na mrtvi točki, ampak zagotovi potreben razvoj, ki lahko zagotovi tako veliko večjo prepoznavnost Logatca in kvalitetnejšo ponudbo, posledično pa dodaten dohodek sredstev tudi v kulturi.

Ker pa se davkoplačevalska sredstva na področju kulture lahko deli na podlagi strateških dokumentov. Dokler prave strategije razvoja kulture še nimamo, je občinski svet za letošnje leto, kakor je bilo do sedaj v praksi že kar nekaj let, sprejel (eno)letni program kulture. Ta dokument podaja informacijo o tem koliko sredstev Občina namenja za: obnove kulturne dediščine, knjižnico, JSKD, ljubiteljsko kulturno dejavnost (razpise za sofinanciranje kulturnih programov in projektov), abonma, projekte v interesu občine, medije, protokolarne dogodke in kulturne domove. Za kulturo je v letu 2015 v proračunu namenjenih 792.275,42 EUR.

Pozitivna in hkrati negativna lastnost tega letnega programa pa je, da področju ljubiteljske kulturne dejavnosti ne določa kaj konkretno se pri programih in projektih (povečini društev) sofinancira in česa ne. To je pozitivno, ker se lahko na razpis prijavi vsakdo, ki izpolnjuje pogoje, in sicer s katerokoli vsebino, ki jo bo izvajal kjer koli. Omejitev ni. Sofinancira se vse, kar si prijavitelji zamislijo. Dokler ni s konsenzom vseh strani (predvsem tudi izvajalcev) določena konkretna vsebina, kaj se z davkoplačevalskimi sredstvi podpira in dokler niso postavljene tudi določene omejitve (ob predpostavki odločujočih, da je teh sredstev dovolj), je sedaj tak način dostopnosti do sredstev edino transparenten in vsem omogoča enake pravice. Vendar bi bil ta način prijaviteljem veliko ljubši, če bi bilo na voljo tudi veliko več sredstev. Negativno pa je, da je sredstev za posameznega prijavitelja samo dobrih 25% od njegove porabe in pričakovanj. Velika večina prijaviteljev pa sredstev niti ne dobiva od matičnega vira – JSKD ali si jih pridobi morebiti na tržni način. Vso pomoč pričakujejo samo od Občine, kar pa na daljši rok ni preveč perspektivno za njihove želje.


Letos 8.000 EUR več sredstev
Izredno razveseljivo dejstvo je bilo, da se je politični vrh letos odločil za sofinanciranje programov ljubiteljske kulturne dejavnosti nameniti več sredstev. Iz lanskih 48.000 so postavko povišali na 56.000 EUR. Ravno to dejstvo pa je botrovalo tudi prijavi več upravičencev na ta razpis oz. prijavi tistih upravičencev, ki so imeli v zadnjih dveh letih velike odhodke, a so se pred tem prijavljali na projekte ali pa sploh niso kandidirali za občinsko sofinanciranje. Več upravičencev na razpisu, med katerimi je več takih, ki so imeli velike odhodke, ki so osnova za določanje točk, pa pomeni, da bo za vsakogar manj sredstev. Nikomur, ki izpolnjuje pogoje za prijavo, pa strokovna komisija nima pravice odreči sodelovanja pri sofinanciranju.


Kako se izračuna vrednost točke po dolgih letih za nekatere še vedno neznanka
Metoda razdelitve sredstev je kljub že dolgoletnemu načinu nekaterim prijaviteljem še vedno neznana. Sredstva na vseh razpisih se vedno razdeli na isti matematični način, in sicer število razpoložljivih sredstev za kulturne programe (letos 56.000 EUR) se deli z vsoto točk vseh upravičencev (letos 224.320 točk) ter se tako izračuna vrednost ene točke. Letos je ta točka vredna 0,24963367 EUR. S to vrednostjo ene točke se pomnoži točke vsakega posameznega upravičenca in izračun je višina sofinanciranja tega posameznega programa. V kolikor je nekdo dosegel 1.000 točk, se slednje pomnoži z vrednostjo ene točke in dobi rezultat 249,63 EUR. Več točk imate, večje sofinanciranje prejmete. Vendar je to še osnova.


Kazenski odvzemi sredstev

Ker razpisi vsebujejo tudi kazensko določilo, da se tistemu upravičencu, ki v preteklem letu ni porabil vseh sredstev, prav toliko sredstev v tem letu vzame, mora strokovna komisija izračunati tudi vrednost ene točke tega dodatnega denarja, ki ga razdeli med vse ostale upravičence proporcionalno – torej to vrednost druge točke pomnoži z vsemi točkami vsakega posameznega upravičenca. Vrednost druge točke iz naslova kazni pa strokovna komisija izračuna na enak način kot osnovno točko. Višino kazenskega zneska deli s skupnim številom točk prijaviteljev, ki niso kaznovani in mednje razdeli kazenski znesek. Na koncu pa sledi še seštevek osnovnega zneska z dodatkom z naslova kazensko odvzetih sredstev (pri upravičencu, ki je kaznovan seveda tega dodatka ni, ker se mu je kazenski znesek odvzelo od osnovno izračunanega predloga sofinanciranja) ter se tako določi zneske sofinanciranja za vsak program posebej.

V letošnjem letu se je na dotični razpis za sofinanciranje programov uspešno prijavilo 17 upravičencev s skupnim številom točk v višini 224.320,00, v lanskem pa 16 upravičencev s skupaj 152.874,50 točkami, kar je ogromna razlika. Letošnja vrednost ene točke je 0,24963367 EUR, lanska pa je bila 0,31398303 EUR.


Letos ni več uravnilovke
Letošnji razpis se od lanskega razlikuje v odsotnosti uravnilovke, ki je prijaviteljem z delovanjem na več različnih področjih dodelila samo tak odstotek izračunanih sredstev na prej pojasnjeni način, v kolikšnem so imeli porabo sredstev s področja kulturnih programov. Strokovna komisija se je vsako leto soočala s težavo pri zagotavljanju transparentnega razdeljevanja sredstev do vseh upravičencev. V prvem letu so upravičenci sami vpisali v kakšnem odstotku imajo odhodke na področju kulture v primerjavi z ostalimi področji dela. Večina upravičencev je podala realne odstotke, žal nekateri pa take, ki so jim bili v korist na račun ostalih upravičencev, a niso bili realni. Ker mora komisija spoštovati predpise in besedilo razpisa ter ne sme odstopati od zapisanih določb, ni smela drugače izračunati realnega odstotka, ampak upoštevati s strani upravičencev podane odstotke. V naslednjem letu je razpisno besedilo vsebovalo določilo, da bo komisija sama izračunala realne odstotke na podlagi vlog upravičencev na vseh razpisih. Končna ugotovitev je bila, da je tudi tak način izračuna uravnilovke neustrezen, saj se vsi mehanizmi za črpanje občinskih sredstev ne zaključijo ob istem času, zato komisija ne more razpolagati z realnimi podatki. Ker v času dela komisije na voljo niso realni podatki koliko sredstev dobivajo upravičenci z različnih področij in ker tudi drugi razpisi, ki sofinancirajo programe upravičencev, nimajo te uravnilovke, jo je župan umaknil iz besedila sklepa o uvedbi javnega razpisa.


Kako lahko komisije sploh ocenjujejo vloge s področja kulture, če pa ne obiskujejo kulturnih prireditev?
Strokovne komisije vse popolne vloge pregledajo in točkujejo na podlagi podanih kriterijev, meril in točk. Komisije točkujejo vloge na podlagi odgovorov, ki ste jih prijavitelji podali na tonamenskih obrazcih in na podlagi dokazil, ki ste jih priložili. V kolikor prijavi ni priloženo kakšno dokazilo ali pri določenem segmentu ni odgovora, komisija v tem segmentu prijavo oceni z 0 točkami. V kolikor pa iz vsebine napisanega komisija ne more razločiti podlage za točkovanje, prijavitelja pozove na izjasnitev v petih dneh. V kolikor prijavitelj ne poda izjasnitve v tem času, komisija temu segmentu prijave ne more določiti drugega kot 0 točk.

Komisija mora biti pri točkovanju prijav objektivna, kar pomeni, da lahko upošteva samo pisne dokaze in odgovore iz vlog in nikakor ne svojih pozitivnih ali negativnih občutij, ki so jih njeni člani dobili ob morebitnem obisku katere izmed prireditev predlagateljev. Zaradi zahteve po objektivnosti, člani komisij tudi zaradi namena dela komisije ne obiskujejo prireditev in projektov prijaviteljev, kar nekateri člani društev v splošnih debatah radi poudarjajo kot bistvo dela članov komisij. Delo komisije mora biti strokovno, transparentno, pošteno in za vsako točko mora obstajati pisna podlaga oziroma dokazilo.

Občinska uprava

Zadetkov: 1212


Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta Stanovanjska soseska Male Laze, za del enote urejanja prostora GL-43

Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09, 80/10-ZUPUDPP, 43/11-ZKZ-C, 80/10, 57/12, 57/12-ZUPUDPP-A) in 30. člena Statuta Občine Logatec (Logaške novice, št. 10/10 – uradno prečiščeno besedilo) župan Občine Logatec sprejemam

S K L E P
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta Stanovanjska soseska Male Laze, za del enote urejanja prostora GL-43

1. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo podrobnega prostorskega načrta)

(1) S tem sklepom se začne priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta Stanovanjska soseska Male Laze, za del enote urejanja prostora GL-43, v nadaljnjem besedilu: OPPN.
(2) Po določilih Odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Logatec (Logaške novice, št. 10/12, 12/12-popr., Uradni list RS, št. 97/12, v nadaljnjem besedilu: OPN) je obravnavano območje po osnovni namenski rabi opredeljeno kot območja stavbnih zemljišč, po podrobnejši namenski rabi pa kot SS – stanovanjska območja.
(3) Pobudo za izdelavo OPPN so podali lastniki zemljišča (v nadaljnjem besedilu: pobudnik), ki imajo na območju namen graditi stanovanjske objekte. Pobuda je bila ocenjena kot sprejemljiva.

2. člen
(območje podrobnega prostorskega načrta)

(1) Okvirno obravnavano območje OPPN se nahaja v južnem delu naselja Logatec, ob izteku gradenj na ulici Kalce in zemljišča po dejanski rabi pretežno predstavljajo trajni travnik ali gozd. Vzhodno od nameravanega posega v prostor poteka državna cesta G2-102 ter ob njej obstoječi stanovanjski objekti. Zemljišča na vzhodnem delu obravnavanega območja so komunalno opremljena. V celotni enoti urejanja prostora GL-43 je skladno z OPN predvidena stanovanjska gradnja.
(2) Skladno z OPN se meja OPPN lahko spremeni in prilagodi podrobnim programskim zahtevam ter razmeram na terenu pod pogojem, da s spremenjeno mejo soglašajo lastniki na novo vključenih parcel. V primeru sprejema tega OPPN pa ne gre za spreminjanje meje ali  novo vključitev parcel, pač za zmanjševanje obsega predvidenega OPPN samo na parcele v lasti pobudnika.
(3) Območje OPPN predvidoma obsega zemljišča s parc. št. 1173, 1208/97, 1208/114, 1470, 1472, 1473/1, 1828/5-del, 1208/41-del, vse k. o. Gorenji Logatec.
(4) Površina območja meri okvirno 14.247 m2. Ob izdelavi OPPN se lahko meja in velikost območja spremenita.

3. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)

(1) Pri pripravi OPPN je potrebno upoštevati veljavne prostorske akte občine Logatec, podatke o prostoru in obstoječo komunalno opremo.
(2) V postopku priprave dopolnjenega osnutka OPPN je treba zagotoviti vse potrebne strokovne podlage, izdelava le-teh se določi v postopku priprave OPPN.

4. člen
(roki za pripravo podrobnega prostorskega načrta)

(1) Izdelava osnutka OPPN je predvidena en mesec po začetku veljavnosti tega sklepa. Priprava dopolnjenega osnutka OPPN je predvidena en mesec po pridobitvi smernic. Sprejem predloga OPPN je predviden eno leto po začetku veljavnosti tega sklepa. Upoštevani so minimalni okvirni roki.
(2) Predvideni roki se lahko zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev pristojnih nosilcev urejanja prostora spremenijo.
(3) V primeru zahteve po vodenju postopka CPVO se aktivnosti s tega področja smiselno vključijo v faze izdelave OPPN ter se izvajajo skladno z določili Zakona o varstvu okolja in Zakona o prostorskem načrtovanju, posledično pa se podaljšajo tudi roki izdelave in sprejema OPPN.

5. člen
(navedba nosilcev urejanja prostora)

(1) Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice in mnenje k načrtovanim prostorskim ureditvam s svojega delovnega področja, so:
- Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana
- Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana
- Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direkcija RS za ceste, Tržaška cesta 19, 1000 Ljubljana,
- Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za prostor, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana,
- Zavod RS za varstvo narave, OE Ljubljana, Cankarjeva 10, 1000 Ljubljana,
- Občina Logatec, Tržaška cesta 50 A, Logatec – prometna infrastruktura,
- Komunalno podjetje Logatec, d.o.o., Tržaška cesta 27, Logatec – komunalna infrastruktura,
- Elektro Ljubljana, d.d., Slovenska cesta 58, Ljubljana  – energetska infrastruktura,
- Telekom Slovenije, d.d., PE Ljubljana, Cigaletova 15, Ljubljana – telekomunikacijska infrastruktura,
- Adriaplin, d.o.o., Dunajska cesta 7, Ljubljana. – druga infrastruktura,
- Naklo, d.o.o., Notranjska 14, Logatec – druga infrastruktura.
(2) Osnutek OPPN se pošlje tudi na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Direktorat za okolje, Sektor za celovito presojo vplivov na okolje, Dunajska 48, 1000 Ljubljana, ki odloči ali je za načrtovano prostorsko ureditev potrebno izvesti postopek celovite presoje vplivov na okolje (CPVO).
(3) Če državni nosilec urejanja prostora v 30 dneh ne da posebnih smernic oziroma če v tem roku ne da smernic lokalni nosilec urejanja prostora, se šteje, da jih nima. Pripravljavcu ni treba upoštevati smernic, izdanih po izteku roka, mora pa upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidenih prostorskih ureditev določajo veljavni predpisi.
(4) Če se v postopku priprave prostorskega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se jih v postopek vključi naknadno.

6. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave podrobnega prostorskega načrta)

(1) Pripravo OPPN financira pobudnik, ki v ta namen sklene pogodbo z izvajalcem, ki izpolnjuje zakonite pogoje za prostorsko načrtovanje.
(2) Obveznosti investitorja v postopku priprave OPPN se določijo z dogovorom o sodelovanju med Občino Logatec in investitorjem.

7. člen
(začetek veljavnosti sklepa)

Ta sklep se objavi v Logaških novicah in začne veljati naslednji dan po objavi. Sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Logatec, www.logatec.si.


Številka: 3505-3/2013-2
Datum: 28. 5. 2013  

Berto Menard
ŽUPAN

Zadetkov: 1506

Javno naznanilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Logatec

Na podlagi drugega odstavka 50. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (33/07, 70/08-ZVO-1B, 108/09, 80/10-ZUPUDPP, 43/11-ZKZ-C, 57/12, 57/12-ZUPUDPP-A) Občina Logatec s tem 

Javnim naznanilom
obvešča javnost o javni razgrnitvi in javni obravnavi
dopolnjenega osnutka Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Logatec

I.
Občina Logatec naznanja javno razgrnitev dopolnjenega osnutka Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Logatec (v nadaljnjem besedilu: dopolnjen osnutek načrta) in povzetka za javnost.

II.
Gradivo iz prejšnje točke bo javno razgrnjeno od 27. 5. 2013 do 11. 6. 2013, v prostorih Občine Logatec, Tržaška cesta 50 A, Logatec.

Gradivo iz prejšnje točke bo v obdobju iz prejšnjega odstavka javno razgrnjeno tudi na spletni strani občine http://www.logatec.si

III.
Javna obravnava bo potekala v sredo, 5. 6. 2013, s pričetkom ob 18. uri v veliki sejni sobi,  I. nadstropje, Občina Logatec, Tržaška cesta 50 A, Logatec.

IV.
V okviru javne razgrnitve ima javnost pravico dajati pripombe in predloge na dopolnjen osnutek strateškega dela prostorskega načrta in na okoljsko poročilo. Pripombe in predloge se poda do 11. 6. 2013 ustno na zapisnik, pisno na mestih javne razgrnitve kot zapis v knjigo pripomb in predlogov ali se pošljejo na naslov Občina Logatec, Tržaška cesta 50 A, 1370 Logatec.

Občina Logatec bo preučila pripombe in predloge javnosti in do njih zavzela stališče, ki ga bo objavila na oglasni deski ter spletni strani občine http://www.logatec.si

Pri dajanju pripomb in predlogov z navedbo imena in priimka ali drugih podatkov se šteje, da je dan pristanek za objavo teh podatkov v stališču, ki bo objavljeno na zgoraj naveden način. Osebe, ki ne želijo, da se v stališču objavijo njihova imena in priimki ali drugi osebni podatki, morajo to posebej navesti.


Številka: 3500-7/2013-5
Datum: 23. 4. 2013  
Berto Menard
ŽUPAN

Zadetkov: 1168

Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Logatec

Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju Zakona o prostorskem načrtovanju (33/07, 70/08-ZVO-1B, 108/09, 80/10-ZUPUDPP, 43/11-ZKZ-C, 57/12, 57/12-ZUPUDPP-A), 109/12) in 30. člena Statuta Občine Logatec (Logaške novice, št. 10/10 - uradno prečiščeno besedilo) je župan Občine Logatec, dne 17. 4. 2013, sprejel


S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev
Odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Logatec

1. člen
(predmet sklepa)

(1) S tem sklepom se začne priprava sprememb in dopolnitev Odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Logatec (Logaške novice, št. 10/12, 12/12-popr., Uradni list RS, št. 97/12, v nadaljnjem besedilu: Odlok).
(2) Spremembe in dopolnitve se nanašajo samo na prostorske izvedbene pogoje in ne posegajo v določanje namenske rabe prostora. Prilogi in grafični del se ne spreminjajo.
(3) Spremembe in dopolnitve obsegajo:
- dopolnitev uporabljenih izrazov,
- sprememba določil v povezavi z objekti in napravami za oglaševaje,
- posamične spremembe in dopolnitve posebnih prostorskih izvedbenih pogojev Odloka. 

2. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev Odloka)

V obdobju po sprejetju Odloka septembra 2012 in njegovi uveljavitvi oktobra 2012, so bile pri njegovi uporabi s strani upravnih organov, projektantov, posameznikov ter drugih uporabnikov, ugotovljene nekatere neusklajenosti ter podane pobude za izboljšanje Odloka. V času veljavnosti Odloka se je spremenil tudi predpis, ki določa razvrščanje objektov glede na zahtevnost gradnje in ta sprememba predstavlja nejasnost Odloka.
 
3. člen
(območje in predmet načrtovanja sprememb in dopolnitev Odloka ter vrsta postopka)

(1) Območje sprememb zajema celotno območje občine Logatec.
(2) Spreminja se tekstualni del Odloka.
(3) Spremembe se izvedejo po skrajšanem postopku.

4. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)

Ker gre za spremembe tekstualnega dela, ki se nanašajo na uskladitev uporabljenih izrazov v povezavi z enostavnimi in nezahtevnimi objekti, na dopolnitev v povezavi z objekti in napravami za oglaševanje ter posamične spremembe in dopolnitve posebnih prostorskih izvedbenih pogojev Odloka, pridobitev posebnih strokovnih rešitev ni predvidena.

5. člen
(roki za pripravo)

(1) Spremembe Odloka se izdela po naslednjem okvirnem terminskem planu:
- sklep o začetku priprave april 2013
- osnutek    maj 2013
- dopolnjen osnutek  maj 2013
- sodelovanje javnosti  junij 2013
- predlog   junij 2013
- sprejem    september 2013
(2) Predvideni roki se lahko, zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev vseh vključenih v postopek priprave, spremenijo.

6. člen
(navedba nosilcev urejanja prostora)

(1) Glede na predvidene spremembe in dopolnitve Odloka, se ne predvideva pridobivanja splošnih smernic, posebnih smernic, ter mnenj, saj predvidene spremembe ne posegajo v pristojnost nosilcev urejanja prostora ker gre izključno za pristojnost občine, da določa pogoje za umeščanje posegov v prostor, vsebine ki se spreminjajo pa so posledica spremembe podzakonskega akta, ki je bil medresorsko usklajen.
(2) V postopek se lahko vključijo nosilci urejanja prostora, če se v postopku priprave izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.

7. člen
(končna določba)

Ta sklep se objavi v svetovnem spletu in v uradnem glasilu in začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem glasilu.

 

Številka: 3500-7/2013-3  
Berto Menard
ŽUPAN
Datum: 17. 4. 2013
  

 

Zadetkov: 1603

Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta Stanovanjska soseska Male Laze, za del enote urejanja prostora GL-43

Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09, 80/10-ZUPUDPP, 43/11-ZKZ-C, 80/10, 57/12, 57/12-ZUPUDPP-A) in 30. člena Statuta Občine Logatec (Logaške novice, št. 10/10 – uradno prečiščeno besedilo) župan Občine Logatec sprejemam

S K L E P
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta Stanovanjska soseska Male Laze, za del enote urejanja prostora GL-43

1. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo podrobnega prostorskega načrta)

(1) S tem sklepom se začne priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta Stanovanjska soseska Male Laze, za del enote urejanja prostora GL-43, v nadaljnjem besedilu: OPPN.
(2) Po določilih Odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Logatec (Logaške novice, št. 10/12, 12/12-popr., Uradni list RS, št. 97/12, v nadaljnjem besedilu: OPN) je obravnavano območje po osnovni namenski rabi opredeljeno kot območja stavbnih zemljišč, po podrobnejši namenski rabi pa kot SS – stanovanjska območja.
(3) Pobudo za izdelavo OPPN je podal lastnik zemljišča (v nadaljnjem besedilu: pobudnik), ki ima na območju namen graditi stanovanjski objekt. Pobuda je bila ocenjena kot sprejemljiva.

2. člen
(območje podrobnega prostorskega načrta)

(1) Okvirno obravnavano območje OPPN se nahaja v južnem delu naselja Logatec, ob izteku gradenj na ulici Kalce in po dejanski rabi predstavlja trajni travnik. Severno od nameravanega posega v prostor poteka občinska javna pot JP 726751 ter že obstoječ stanovanjski objekt. Zemljišča v severnem delu obravnavanega območja so komunalno opremljena. Na južni strani se nahajajo nepozidane travnate površine. V celotni enoti urejanja prostora GL-43 je skladno z OPN predvidena stanovanjska gradnja.
(2) Skladno z OPN se meja OPPN lahko spremeni in prilagodi podrobnim programskim zahtevam ter razmeram na terenu pod pogojem, da s spremenjeno mejo soglašajo lastniki na novo vključenih parcel. V primeru sprejema tega OPPN pa ne gre za spreminjanje meje ali  novo vključitev parcel, pač za zmanjševanje obsega predvidenega OPPN samo na parcele v lasti pobudnika.
(3) Območje OPPN predvidoma obsega zemljišča s parc. št. 1164/2, 1164/3, vse k. o. Gorenji Logatec.
(4) Površina območja meri okvirno 1028 m2. Ob izdelavi OPPN se lahko meja in velikost območja spremenita.

3. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)

(1) Pri pripravi OPPN je potrebno upoštevati veljavne prostorske akte občine Logatec, podatke o prostoru in obstoječo komunalno opremo.
(2) V postopku priprave dopolnjenega osnutka OPPN je treba zagotoviti vse potrebne strokovne podlage, izdelava le-teh se določi v postopku priprave OPPN.

4. člen
(roki za pripravo podrobnega prostorskega načrta)

(1) Izdelava osnutka OPPN je predvidena en mesec po začetku veljavnosti tega sklepa. Priprava dopolnjenega osnutka OPPN je predvidena en mesec po pridobitvi smernic. Sprejem predloga OPPN je predviden eno leto po začetku veljavnosti tega sklepa. Upoštevani so minimalni okvirni roki.
(2) Predvideni roki se lahko zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev pristojnih nosilcev urejanja prostora spremenijo.
(3) V primeru zahteve po vodenju postopka CPVO se aktivnosti s tega področja smiselno vključijo v faze izdelave OPPN ter se izvajajo skladno z določili Zakona o varstvu okolja in Zakona o prostorskem načrtovanju, posledično pa se podaljšajo tudi roki izdelave in sprejema OPPN.

5. člen
(navedba nosilcev urejanja prostora)

(1) Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice in mnenje k načrtovanim prostorskim ureditvam s svojega delovnega področja, so:
- Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana
- Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana
- Občina Logatec, Tržaška cesta 50 A, Logatec – prometna infrastruktura
- Komunalno podjetje Logatec, d.o.o., Tržaška cesta 27, Logatec – komunalna infrastruktura
- Elektro Ljubljana, d.d., Slovenska cesta 58, Ljubljana  – energetska infrastruktura
- Telekom Slovenije, d.d., PE Ljubljana, Cigaletova 15, Ljubljana – telekomunikacijska infrastruktura
- Adriaplin, d.o.o., Dunajska cesta 7, Ljubljana. – druga infrastruktura
- Naklo, d.o.o., Notranjska 14, Logatec – druga infrastruktura
(2) Osnutek OPPN se pošlje tudi na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Direktorat za okolje, Sektor za celovito presojo vplivov na okolje, Dunajska 48, 1000 Ljubljana, ki odloči ali je za načrtovano prostorsko ureditev potrebno izvesti postopek celovite presoje vplivov na okolje (CPVO).
(3) Če državni nosilec urejanja prostora v 30 dneh ne da posebnih smernic oziroma če v tem roku ne da smernic lokalni nosilec urejanja prostora, se šteje, da jih nima. Pripravljavcu ni treba upoštevati smernic, izdanih po izteku roka, mora pa upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidenih prostorskih ureditev določajo veljavni predpisi.
(4) Če se v postopku priprave prostorskega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se jih v postopek vključi naknadno.

6. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave podrobnega prostorskega načrta)

(1) Pripravo OPPN financira pobudnik, ki v ta namen sklene pogodbo z izvajalcem, ki izpolnjuje zakonite pogoje za prostorsko načrtovanje.
(2) Obveznosti investitorja v postopku priprave OPPN se določijo z dogovorom o sodelovanju med Občino Logatec in investitorjem.

7. člen
(začetek veljavnosti sklepa)

Ta sklep se objavi v Logaških novicah in začne veljati naslednji dan po objavi. Sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Logatec, www.logatec.si.


Številka: 3500-10/2013-2
Datum: 17. 4. 2013  
Berto Menard
ŽUPAN

 

Zadetkov: 1970

Zbor krajanov KS Naklo, 25. 11. 2011

Na podlagi 80. člena Statuta občine Logatec (Logaške novice, št. 10/10 – uradno prečiščeno besedilo) sklicuje župan občine Logatec Berto Menard, v zadevi zahteve po predstavitvi javnosti projekta Center za ravnanje z odpadki Notranjske, Istre in Krasa (v nadaljevanju: CERO NIK),

zbor krajanov Krajevne skupnosti Naklo,

ki bo potekal, 25. 11. 2011, v prostorih Narodnega doma Logatec, z začetkom ob 18. uri, z naslednjim dnevnim redom:
- seznanitev s projektom CERO NIK,
- razno.

Vabimo vas, da se zbora udeležite v čim večjem številu.
       
Berto MENARD, l.r.
župan Občine Logatec

Zadetkov: 242

Regijsko tekmovanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa 28. maja 2011 v Logatcu - ažurno na www.logatec.si

Danes v Logatcu poteka regijsko tekmovanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa.

Osrednji prireditveni prostor je športna dvorana in njena okolice. Na 6 delovnih točkah, se bodo zgodile najrazličnejše možne poškodbe ali nesreče, ekipe prve pomoči pa se bodo morale v danem trenutku znajti, kot bi bile postavljene v realno situacijo. Predvidena je udeležba  okoli 200 tekmovalcev iz različnih občin in območnih združenj Rdečega križa. Dogajanje s terena je ažurno zabeleženo na spletni strani Občine Logatec. Vsako večje dogajanje bo v manj kot 60. minutah ovekovečeno v fotogradivu tudi na tem naslovu, kjer ravnokar spremljate tekmovanje.

Več o dogodku.

Foto: Damjan Barut in Renata Gutnik

2852011 002
2852011 002
2852011 003
2852011 003
2852011 004
2852011 004
2852011 005
2852011 005
2852011 006
2852011 006
2852011 007
2852011 007
2852011 008
2852011 008
2852011 009
2852011 009
2852011 010
2852011 010
2852011 011
2852011 011
2852011 012
2852011 012
2852011 013
2852011 013
2852011 014
2852011 014
2852011 015
2852011 015
2852011 016
2852011 016
2852011 017
2852011 017
2852011 018
2852011 018
2852011 019
2852011 019
2852011 020
2852011 020
2852011 021
2852011 021
2852011 022
2852011 022
2852011 023
2852011 023
2852011 024
2852011 024
2852011 025
2852011 025
2852011 026
2852011 026
2852011 027
2852011 027
2852011 028
2852011 028
2852011 029
2852011 029
2852011 030
2852011 030
2852011 031
2852011 031
2852011 032
2852011 032
2852011 033
2852011 033
2852011 034
2852011 034
2852011 035
2852011 035
2852011 036
2852011 036
2852011 037
2852011 037
2852011 038
2852011 038
2852011 039
2852011 039
2852011 040
2852011 040
2852011 041
2852011 041
2852011 042
2852011 042
2852011 043
2852011 043
2852011 044
2852011 044
2852011 045
2852011 045
2852011 046
2852011 046
2852011 047
2852011 047
2852011 048
2852011 048
2852011 049
2852011 049
2852011 050
2852011 050
2852011 051
2852011 051
2852011 052
2852011 052
2852011 053
2852011 053
2852011 054
2852011 054
2852011 055
2852011 055
2852011 056
2852011 056
2852011 057
2852011 057
2852011 058
2852011 058
2852011 059
2852011 059
2852011 060
2852011 060
2852011 061
2852011 061
2852011 062
2852011 062
2852011 063
2852011 063
2852011 064
2852011 064
2852011 065
2852011 065
2852011 066
2852011 066
2852011 067
2852011 067
2852011 068
2852011 068
2852011 069
2852011 069
2852011 070
2852011 070
2852011 071
2852011 071
2852011 072
2852011 072
2852011 073
2852011 073
2852011 074
2852011 074
2852011 075
2852011 075
2852011 076
2852011 076
2852011 077
2852011 077
2852011 078
2852011 078
2852011 079
2852011 079
2852011 080
2852011 080
2852011 081
2852011 081
2852011 082
2852011 082
2852011 083
2852011 083
2852011 084
2852011 084
2852011 085
2852011 085
2852011 086
2852011 086
2852011 087
2852011 087
2852011 088
2852011 088
2852011 089
2852011 089
2852011 090
2852011 090
2852011 091
2852011 091
2852011 092
2852011 092
2852011 093
2852011 093
2852011 094
2852011 094
2852011 095
2852011 095
2852011 096
2852011 096
2852011 097
2852011 097
2852011 098
2852011 098
2852011 099
2852011 099
2852011 100
2852011 100
2852011 101
2852011 101
2852011 102
2852011 102
2852011 103
2852011 103
2852011 104
2852011 104
2852011 105
2852011 105
2852011 106
2852011 106
2852011 107
2852011 107
2852011 108
2852011 108
2852011 109
2852011 109
2852011 110
2852011 110
2852011 111
2852011 111
2852011 112
2852011 112
2852011 113
2852011 113
2852011 114
2852011 114
2852011 115
2852011 115
2852011 116
2852011 116
2852011 117
2852011 117
2852011 118
2852011 118
2852011 119
2852011 119
2852011 120
2852011 120
2852011 121
2852011 121
2852011 122
2852011 122
2852011 123
2852011 123
2852011 124
2852011 124
2852011 125
2852011 125
2852011 126
2852011 126
2852011 127
2852011 127
2852011 133
2852011 133
2852011 134
2852011 134
2852011 136
2852011 136
2852011 137
2852011 137
2852011 138
2852011 138
2852011 139
2852011 139
2852011 178
2852011 178
2852011 191
2852011 191
2852011 199
2852011 199
2852011 200
2852011 200
2852011 201
2852011 201
2852011 202
2852011 202
2852011 203
2852011 203
2852011 204
2852011 204
2852011 205
2852011 205
2852011 206
2852011 206
2852011 207
2852011 207
2852011 208
2852011 208
2852011 209
2852011 209
2852011 210
2852011 210
2852011 211
2852011 211
2852011 212
2852011 212
2852011 213
2852011 213
2852011 214
2852011 214
2852011 215
2852011 215
2852011 216
2852011 216
2852011 217
2852011 217
2852011 218
2852011 218
2852011 219
2852011 219
2852011 220
2852011 220
2852011 221
2852011 221
2852011 222
2852011 222
2852011 223
2852011 223
2852011 224
2852011 224
2852011 225
2852011 225
2852011 226
2852011 226
2852011 227
2852011 227
2852011 228
2852011 228
2852011 229
2852011 229
2852011 230
2852011 230
2852011 231
2852011 231
2852011 232
2852011 232
2852011 233
2852011 233
2852011 234
2852011 234
2852011 235
2852011 235
2852011 236
2852011 236
2852011 237
2852011 237
2852011 238
2852011 238
2852011 239
2852011 239
2852011 240
2852011 240
2852011 241
2852011 241
2852011 242
2852011 242
2852011 243
2852011 243
2852011 128
2852011 128
2852011 129
2852011 129
2852011 130
2852011 130
2852011 131
2852011 131
2852011 132
2852011 132
2852011 135
2852011 135
2852011 140
2852011 140
2852011 141
2852011 141
2852011 142
2852011 142
2852011 143
2852011 143
2852011 144
2852011 144
2852011 145
2852011 145
2852011 146
2852011 146
2852011 147
2852011 147
2852011 148
2852011 148
2852011 149
2852011 149
2852011 150
2852011 150
2852011 151
2852011 151
2852011 152
2852011 152
2852011 153
2852011 153
2852011 154
2852011 154
2852011 155
2852011 155
2852011 156
2852011 156
2852011 157
2852011 157
2852011 158
2852011 158
2852011 159
2852011 159
2852011 160
2852011 160
2852011 161
2852011 161
2852011 162
2852011 162
2852011 163
2852011 163
2852011 164
2852011 164
2852011 165
2852011 165
2852011 166
2852011 166
2852011 167
2852011 167
2852011 168
2852011 168
2852011 169
2852011 169
2852011 170
2852011 170
2852011 171
2852011 171
2852011 172
2852011 172
2852011 173
2852011 173
2852011 174
2852011 174
2852011 175
2852011 175
2852011 176
2852011 176
2852011 177
2852011 177
2852011 179
2852011 179
2852011 180
2852011 180
2852011 181
2852011 181
2852011 182
2852011 182
2852011 183
2852011 183
2852011 184
2852011 184
2852011 185
2852011 185
2852011 186
2852011 186
2852011 187
2852011 187
2852011 188
2852011 188
2852011 189
2852011 189
2852011 190
2852011 190
2852011 192
2852011 192
2852011 193
2852011 193
2852011 194
2852011 194
2852011 195
2852011 195
2852011 196
2852011 196
2852011 197
2852011 197
2852011 198
2852011 198
2852011 244
2852011 244
2852011 245
2852011 245
2852011 246
2852011 246
2852011 247
2852011 247
2852011 248
2852011 248
2852011 249
2852011 249
2852011 250
2852011 250
2852011 251
2852011 251
2852011 252
2852011 252
2852011 253
2852011 253
2852011 254
2852011 254
2852011 255
2852011 255
2852011 256
2852011 256
2852011 257
2852011 257
2852011 258
2852011 258
2852011 259
2852011 259
2852011 260
2852011 260
2852011 261
2852011 261
2852011 262
2852011 262
2852011 263
2852011 263
2852011 264
2852011 264
2852011 265
2852011 265
2852011 266
2852011 266
2852011 267
2852011 267
2852011 268
2852011 268
2852011 269
2852011 269
2852011 270
2852011 270
2852011 271
2852011 271
2852011 272
2852011 272
2852011 273
2852011 273
2852011 274
2852011 274
2852011 275
2852011 275
2852011 276
2852011 276
2852011 277
2852011 277
2852011 278
2852011 278
2852011 279
2852011 279
2852011 280
2852011 280
 
  

Zadetkov: 3524

XVI. regijsko preverjanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije letos v Logatcu

Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Glavnim odborom Rdečega križa Slovenije vsako leto razpiše državno tekmovanje oz. preverjanje znanja ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Pred samim tekmovanjem se izvedejo izbirna tekmovanja, ki so običajno regijska, in sicer v smislu administrativne regionalizacije po izpostavah za zaščito in reševanje, ki jih je trenutno 13 po Sloveniji.

Občina Logatec spada v t.i. osrednje-slovensko regijo, ki obsega velik del Slovenije od Kamnika, pa vse do Kočevja. Velik zalogaj teritorija, ljudi in občin, izmed katerih se vsako leto izbere gostiteljico regijskega tekmovanja. In tokrat je bila izbrana prav naša občina - Logatec. 

Prva pomoč je v naši podzavesti vezana na Rdeči križ. Ta ustanova se je sredi 19. stoletja, po bitki pri Solferinu v današnji Italiji, prav zaradi nudenja prve pomoči, tudi ustanovila. Seveda, pa so se okoliščine, kjer je potrebno nuditi neko določeno prvo pomoč (tako strokovno kot t.i. laično), spremenile skozi zgodovino. Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami integrira prvo pomoč kot eno izmed poglavitnih nalog sistema v primeru naravnih katastrof ali čisto običajnih nesreč, kjer je nujno, v čim krajšem času oskrbeti poškodovanca z namenom reševanja življenja in blaženja posledic določene nesreče. Kultura prve pomoči in samozaščite se je v času po osamosvojitvi zmanjšala, potrebe po prvi pomoči pa povečale, saj je visokotehnološki svet poln pasti, bolezni in nesreč. Zaradi vzdrževanja znanja in kondiciranja določenega organiziranega udejstvovanja prve pomoči se, podobno kot pri športu, organizirajo tekmovanja ali preverjanja znanj posameznikov, ki so združeni v organizacijske celote – ekipe pomoči Civilne zaščite ali Rdečega križa Slovenije. Čeprav gre za blagi agonizem, pa to ni prvotni namen. Cilj vsega je, da se ohranja minimalni nivo znanja, da lahko čim večje število ljudi izpolni osnovno državljansko nalogo, da po svojih močeh in znanju pomaga ponesrečencem v naravni ali drugi nesreči. Ta tekmovanja so prikazana dokaj realistično, z maskiranimi ponesrečenci (podobno kot v filmskih scenah) in s pestrim spremljevalnim programom.

V Logatcu bo tekmovanje v soboto, 28. maja 2011, med 09. in 17. uro na teritoriju Dolnjega Logatca. Osrednji prireditveni prostor bo okolica ter tudi sama večnamenska športna dvorana v Logatcu. Na 6 delovnih točkah, se bodo zgodile najrazličnejše možne poškodbe ali nesreče, ekipe prve pomoči pa se bodo morale v danem trenutku znajti, kot bi bile postavljene v realno situacijo. Predvidena je udeležba  okoli 200 tekmovalcev iz različnih občin in območnih združenj Rdečega križa. Dogajanje s terena bo v realnem času prenašala spletna stran Občine Logatec tako, da si bodo lahko res vsi privoščili ogled zanimivosti na posameznih delovnih točkah. Vsekakor je ogled točk možen za vse, v tem je tudi namen. Tekmovanje ne bo motilo tekočega prometa, kakor tudi ne drugih običajnih dejavnosti. Vse je usmerjeno v zlitje z vsakdanjim dogajanjem, saj je lahko tudi nesreča naš vsakdanji spremljevalec in je potrebno biti nanjo venomer pripravljen. Več znanja, manj posledic.

Vabljeni.                                                                                            

Damjan Barut                   
Svetovalec

Zadetkov: 2799

CERO NIK na Gregorjevem sejmu 2011 in fotografije sistema CERO Celje

Foto: Siniša Rančov

CERO NIK javnosti predstavljen 12. marca 2011 na stojnici na Gregorjevem sejmu.
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 01
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 02
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 03
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 04
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 05
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 06
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 07
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 08
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 09
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 10
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 11
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 12
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 13
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 14
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 15
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 16
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 17
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 18
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 19
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 20
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 21
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 22
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 23
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 24
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 25
Cero Nik na Gre...
Cero Nik na Gregorjevem 2011 26Vpogled v CERO Celje
Cero Celje 01
Cero Celje 01
Cero Celje 02
Cero Celje 02
Cero Celje 03
Cero Celje 03
Cero Celje 04
Cero Celje 04
Cero Celje 05
Cero Celje 05
Cero Celje 06
Cero Celje 06
Cero Celje 07
Cero Celje 07
Cero Celje 08
Cero Celje 08
Cero Celje 09
Cero Celje 09
Cero Celje 10
Cero Celje 10
Cero Celje 11
Cero Celje 11
Cero Celje 12
Cero Celje 12
Cero Celje 13
Cero Celje 13
Cero Celje 14
Cero Celje 14
Cero Celje 15
Cero Celje 15
Cero Celje 16
Cero Celje 16
Cero Celje 17
Cero Celje 17
Cero Celje 18
Cero Celje 18
Cero Celje 19
Cero Celje 19
Cero Celje 20
Cero Celje 20
Cero Celje 21
Cero Celje 21
Cero Celje 22
Cero Celje 22
Cero Celje 23
Cero Celje 23
Cero Celje 24
Cero Celje 24
Cero Celje 25
Cero Celje 25
Cero Celje 26
Cero Celje 26
Cero Celje 27
Cero Celje 27
Cero Celje 28
Cero Celje 28
Cero Celje 29
Cero Celje 29
Cero Celje 30
Cero Celje 30
Cero Celje 31
Cero Celje 31
Cero Celje 32
Cero Celje 32
Cero Celje 33
Cero Celje 33
Cero Celje 34
Cero Celje 34
Cero Celje 35
Cero Celje 35
Cero Celje 36
Cero Celje 36
Cero Celje 37
Cero Celje 37
Cero Celje 38
Cero Celje 38
Cero Celje 39
Cero Celje 39
Cero Celje 40
Cero Celje 40
Cero Celje 41
Cero Celje 41
Cero Celje 42
Cero Celje 42
Cero Celje 43
Cero Celje 43
Cero Celje 44
Cero Celje 44
Cero Celje 45
Cero Celje 45
Cero Celje 46
Cero Celje 46
Cero Celje 47
Cero Celje 47
Cero Celje 48
Cero Celje 48
Cero Celje 49
Cero Celje 49
Cero Celje 50
Cero Celje 50
Zadetkov: 914

Objava rezultatov - telefonska anketa za projekt Cero NIK

Občina Logatec je s pomočjo podjetja za poslovno sodelovanje UNEP, d. o. o. iz Ljubljane izvedla telefonsko anketo vezano na projekt Cero NIK, s pomočjo katere se je, poleg ostalih aktivnosti, želelo pridobiti mnenje občanov o omenjenem projektu.

Anketa je bila izvedena 1. in 2. marca 2011 na območju Logatca, in sicer po naključnem izboru.

Anketa je zajemala vzorec N= 701 anketirancev, ki so odgovarjali na dva sklopa vprašanj, in sicer: ali prebivalci področja Logatca poznajo zasnovo projekta Cero NIK (pritrdilni oziroma nikalni odgovor) ter kam naj bi se umestil načrtovan projekt.

Realizatorji ankete so v obdobju med 1. in 2. marcem 2011 uspeli priklicati 448 anketirancev  (kar predstavlja 63,9% odziva – dovolj za vrednotenje) in ugotovili, glede na zastavljeni vprašanji, naslednje:
1. Ali poznate projekt Cero NIK?
- Odgovor DA = 227 (50,67 %)
- Odgovor NE = 221 (49,33 %)
- Skupaj: 448

2. Vprašanje se je glasilo, kam bi po vašem mnenju (anketiranca) bilo smotrno umestiti projekt…, in sicer z možnostjo odgovora:
- Obrobje občine ob avtocesti v bližini počivališča Lom, odgovori: 234 (52,24 %)
- V industrijski coni KLI, odgovori: 92 (20,53 %)
- Drugam (kam po mnenju anketiranca) je odgovorilo: 122 (27,23 %)


Berto Menard
župan Občine Logatec

Zadetkov: 1170

17. marca 2011 Predstavitev projekta CERO NIK

Četrtek, 17. marca 2011, ob 18. uri, Velika dvorana Narodnega doma
Predstavitev projekta CERO NIK
Org in info: Občina Logatec, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 01/ 759 06 00
Zadetkov: 18

CERO NIK na Gregorjevem sejmu 2011

Zainteresirano javnost obveščamo, da bo projekt CERO NIK posebej predstavljen tudi na Gregorjevem semnju v Logatcu, 12. marca 2011. Vabljeni na stojnico CERO NIK.
Zadetkov: 390

Družno podprli projekt CERO NIK

17 občin Notranjske, Istre in Krasa (NIK) potrdilo sodelovanje pri izgradnji Centra za ravnanje z odpadki  (CERO NIK) – Občina Logatec v vlogi nosilke projekta – Center naj bi bil zgrajen v logaški občini do konec leta 2015

V drugi polovici januarja so se v prostorih Občine Hrpelje-Kozina sestali župani, podžupani in predstavniki občin: Bloke, Borovnica, Cerknica, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Koper, Ilirska Bistrica, Izola, Log-Dragomer, Loška Dolina, Piran, Pivka, Postojna, Sežana, Vrhnika in Logatec, z namenom poiskati skupno rešitev za predelavo mešanih komunalnih odpadkov, ki jih ustvarijo prebivalci omenjenih občin. Zbrani so po vsebinski razpravi ustno sprejeli predlog župana občine Logatec Berta Menarda, da naj bi se novo zgrajeni objekt Centra umesti v prostor v bližini avtocestnega počivališča Lom 1 v občini Logatec. Naša občina je tako postala nosilka omenjenega projekta, ustanovil pa se je tudi tričlanski projektni svet, ki ga sestavljajo župan občine Vrhnika Stojan Jakin, podžupan občine Piran Gašpar Gašpar – Mišič, ki nastopa v vlogi koordinatorja, ter župan občine Logatec Berto Menard.  Naloga sveta je pripraviti  obseg projekta, ki se nanaša tudi na pripravo dokumenta identifikacije investicijskega projekta ter iskanjem odgovora, kam z minimalnimi ostanki odpadkov po njihovi obdelavi.

Projekt Center za obdelavo odpadkov Logatec (COOL), ki naj bi imel svojo lokacijo v Industrijski coni Logatec za KLI-jem in ga je v preteklem županskem obdobju peljala Občina Logatec, je pod zdajšnjim županom dobil nov naziv ter ustreznejšo in za občane sprejemljivejšo lokacijo. Center naj bi namreč stal na zemljišču, ki je  v bližini avtoceste, komunalna vozila se bodo tako izognila vožnji skozi večja naselja, v njegovi neposredni okolici pa se ne nahajajo stanovanjski objekti. Zemljišče v velikosti treh hektarjev je v tretinski lasti Občine Logatec, dve tretini pa sta v zasebni lasti. Za odkup je Občina pripravljena odšteti okoli 8 EUR/ m², kar je predvidena cena na podlagi uradne cenitve zemljišča. Dejstvo, da je omenjeno zemljišče v območju Nature 2000, katere namen je ohranjanje biotske raznovrstnosti, in sicer tako, da varuje naravne habitate ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, pomembnih za Evropsko unijo (EU), po zagotovilih logaškega župana ne bi smelo vplivati na izpeljavo projekta, saj naj dejavnost obdelave odpadkov ne bi škodljivo vplivala na okolje, kar je na srečanju županov potrdila tudi država.
Začrtani cilji in dogovori pa bodo v prihodnjih mesecih zahtevali veliko dela s strani Občinskih uprav posameznih občin. Ustni dogovor bo treba najprej zapečatiti z ustreznim podpisom pogodbe o medsebojnem sodelovanju, potem pa sledi pospešena priprava vloge za pridobitev nepovratnih sredstev evropskega kohezijskega sklada, in sicer  do velikost 35 milijonov evrov. Rok za oddajo vloge se hitro bliža in prijavljitelju nalaga, da jo na Službo vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko odda v začetku poletnih mesecev.

Vrednost celotne investicije bo tako razdeljena med občine pristopnice k projektu, državo ter (EU), in sicer: lastna sredstva pogodbenih strank – investitorja in sovlagatelja – v približni višini 30 odstotkov ter nepovratna sredstva (kohezijski sklad EU in sredstva RS) v približni višini 70 odstotkov.

Novi projekti, ki so kakorkoli povezani z odpadki v lokalni skupnosti navadno naletijo na negativen odziv občanov. »Izgradnja Centra za predelavo odpadkov ne bo imela negativnega vpliva na okolje, njegova izgradnja bo zagotovila tudi nekaj novih delovnih mest, hkrati pa bomo zadostiti določilom direktivam EU o ravnanju z odpadki. Predvsem bomo na ta način skušali na področju teh občin urediti problematiko, vezano na odlaganje odpadkov, in se tudi tako izognili situaciji, ki se je zgodila v Neaplju. »je o novem projektu povedal župan občine Logatec Berto Menard. Po zagotovilih Menarda, se bodo logaški občani pred izgradnjo Centra s sodobno tehnologijo za mehansko obdelavo odpadkov podrobneje  seznanili tudi na javni razgrnitvi projekta.

Občinska uprava
Zadetkov: 2801


Naziv bolničar podelili 21 prostovoljcem

V četrtek 29. aprila 2010 so v Centru vojnih veteranov vojne za Slovenijo v Logatcu ob 16.30 uri izvedli zaključno preverjanje znanja tečajnikov - prostovoljcev, ki so opravili 70 urni program za naziv bolničarja.

Z udeležbo zadovoljni
Izpit je opravljalo vseh 21 kandidatov. Od začetka tečaja pa vse do konca so prostovoljci vztrajno obiskovali program in povsem proti pričakovanjem je vseh 21 dobilo tudi pravico do pristopa k izpitu, kar je posledica skoraj 100 odstotnega obiska tečaja. Slednje je izreden uspeh, saj po koncu naborništva ne beležimo tako množično udejstvovanje na včasih klasičnih panogah Civilne zaščite. Kot že omenjeno je to prva tovrstna generacija po letu 2002, ko je bila v Logatcu državna vaja zaščite in reševanja. Nedvomno je na izplen vplivala tudi obširna medijska akcija tako Občine Logatec - strokovne službe, spletne strani Občine (www.logatec.si) in dela Rdečega križa Logatec.

Svečana podelitev diplom in nadaljnji cilji
Zaradi velikega števila tečajnikov sta Občina Logatec in Območno združenje Rdečega križa Logatec ob koncu izpita (ob 19. uri v restavraciji centra) organizirala tudi krajšo svečanost s podelitvijo diplom in izkaznic za naziv bolničarja. S tem je projekt tudi uradno zaključen, ne pa tudi delovanje novo pečenih bolničarjev, saj bodo že junija nastopili na regijskem izbirnem tekmovanju za državno tekmovanje. Prvo bo na Igu pri Ljubljani, državno tekmovanje pa v Murski Soboti konec septembra letos. Naša dekleta in fantje imajo možnost tudi nastopiti na regijskem preverjanju v Cerknici, prav tako junija, vendar izven konkurence.
Cilj teh ekip ni le udeležba na tekmovanjih oz. preverjanjih znanja, ampak in predvsem pomoč so-krajanom ob vsakodnevnih nezgodah. Čeravno so te ekipe v sistemu zaščite in reševanja mišljene kot prva pomoč ob večjem številu ponesrečencev ob naravnih nesrečah in vojnah, je njihov spekter delovanja širši, saj si z osvojenim znanjem lahko pomagajo kjerkoli in kadarkoli, ko nastopi potreba po prvi pomoči. Rdeči križ Slovenije in Uprava RS za zaščito in reševanje sta nedavno novelirala program usposabljanja za bolničarje, ki je veliko bolj realen za vsakdanje potrebe sistema zaščite in reševanja.

Status prostovoljcev
Ob vsem tem zadovoljstvu, pa strokovne službe zaščite in reševanja (oz. lokalne skupnosti)  našim in ostalim prostovoljcem nimamo kaj veliko ponuditi. Kaj pa naj bi ponudili? Še vedno in iz leta v leto glasneje, vpijemo državi naj vendarle uredi status prostovoljnih reševalcev. Predlogov je kar nekaj iz strani lokalnih skupnosti, ki se neposredno soočajo z zahtevami tako prostovoljnih gasilcev, gorskih reševalcev, jamarjev, tabornikov in tudi prostovoljnih ekip prve pomoči kot je naša, ki nudijo ljudem – državljanom svoj čas, znanje in zdravje za prazen nič! Moralno zadoščenje po določenem času in sredstvih postane »pesek v oči«. Ne država ne občine nismo tako bogati, da bi imeli vse profesionalno, vendar zakaj se nekateri državljani odločajo biti boljši od drugih? Klic v sili, klic na pomoč….mogoče, vendar to so vrednote, ki jih država v osnovi ne goji; to je vzgoja posameznika in določene ožje skupnosti oz. tradicije. S stimulacijo, z nagrajevanjem in s priznanjem njihovega prostovoljnega dela kot družbi koristnega dela…kajpak da se ga celo ovrednotiti! Pri tem, pa je pomembno to, da ne gre nujno za neposredno denarno stimulacijo, temveč za trajnejšo obliko nagrade. Ob vse bolj glasnih razpravah pogojev za upokojitev se mi poraja ideja: zakaj ne bi operativni prostovoljni reševalci (nujno je zavzeti stališče restriktivnih pogojev pripadnosti) imeli možnost predčasne upokojitve brez t.i. malusa, pod določenimi pogoji predvsem dolgoletnega aktivnega staža v vrstah reševalcev? Poraja se problem preštevilnega in napihnjenega števila operativnih reševalcev, ki onemogoča normalen dialog z državnimi organi. Novela Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami predvideva, da bo delodajalcem omogočena dodatna zahteva do ustanovitelja enote v kateri deluje njegov zaposleni, po pribitku 20 odstotkov od refundiranega osebnega dohodka zaposlenega za čas odsotnosti pri opravljanju prostovoljnih nalog zaščite in reševanja. Največji ustanovitelji enot so lokalne skupnosti – kar pomeni, da se ponovno bremeni proračune namesto, da bi tem delodajalcem, na primer omogočali odbitek davka na izplačane plače za zaposlene operativce ipd.

Čas bo pokazal ali je tovrstna sila res operativna in se lahko postavi ob bok denimo gasilcem. V teh časih pa je najpomembneje to, da je skupina 21 občanov občine Logatec prispevala svoj prosti čas in dosegla visok nivo znanja.
Za enkrat vsa hvala in pohvala našim 21 prostovoljcem ekip prve pomoči, ki so se pridružili družini ostalih prostovoljcev v sistemu, ki je tretji nosilni steber nacionalne varnosti – pa pri vsem skupaj prosimo le za malce več spoštovanja!

Damjan Barut spec., občinska uprava

bolnicarji (1)
bolnicarji (1)
bolnicarji (2)
bolnicarji (2)
bolnicarji (3)
bolnicarji (3)
bolnicarji (4)
bolnicarji (4)
bolnicarji (5)
bolnicarji (5)
bolnicarji (6)
bolnicarji (6)
bolnicarji (7)
bolnicarji (7)
bolnicarji (8)
bolnicarji (8)
bolnicarji (9)
bolnicarji (9)
bolnicarji (10)
bolnicarji (10)
bolnicarji (11)
bolnicarji (11)
bolnicarji (12)
bolnicarji (12)
bolnicarji (13)
bolnicarji (13)
bolnicarji (14)
bolnicarji (14)
bolnicarji (15)
bolnicarji (15)
bolnicarji (16)
bolnicarji (16)
bolnicarji (17)
bolnicarji (17)
bolnicarji (18)
bolnicarji (18)
bolnicarji (19)
bolnicarji (19)
bolnicarji (20)
bolnicarji (20)
bolnicarji (21)
bolnicarji (21)
bolnicarji (22)
bolnicarji (22)
bolnicarji (23)
bolnicarji (23)
bolnicarji (24)
bolnicarji (24)
bolnicarji (25)
bolnicarji (25)
bolnicarji (26)
bolnicarji (26)
bolnicarji (27)
bolnicarji (27)
bolnicarji (28)
bolnicarji (28)
bolnicarji (29)
bolnicarji (29)
bolnicarji (30)
bolnicarji (30)
bolnicarji (31)
bolnicarji (31)
bolnicarji (32)
bolnicarji (32)
bolnicarji (33)
bolnicarji (33)
bolnicarji (34)
bolnicarji (34)
bolnicarji (35)
bolnicarji (35)
bolnicarji (36)
bolnicarji (36)
bolnicarji (37)
bolnicarji (37)
bolnicarji (38)
bolnicarji (38)
bolnicarji (39)
bolnicarji (39)
bolnicarji (40)
bolnicarji (40)
bolnicarji (41)
bolnicarji (41)
bolnicarji (42)
bolnicarji (42)
bolnicarji (43)
bolnicarji (43)
bolnicarji (44)
bolnicarji (44)
bolnicarji (45)
bolnicarji (45)
bolnicarji (46)
bolnicarji (46)
bolnicarji (47)
bolnicarji (47)
bolnicarji (48)
bolnicarji (48)
bolnicarji (49)
bolnicarji (49)
bolnicarji (50)
bolnicarji (50)
bolnicarji (51)
bolnicarji (51)
bolnicarji (52)
bolnicarji (52)
bolnicarji (53)
bolnicarji (53)
bolnicarji (54)
bolnicarji (54)
bolnicarji (55)
bolnicarji (55)
bolnicarji (56)
bolnicarji (56)
bolnicarji (57)
bolnicarji (57)
bolnicarji (58)
bolnicarji (58)
bolnicarji (59)
bolnicarji (59)
bolnicarji (60)
bolnicarji (60)
bolnicarji (61)
bolnicarji (61)
bolnicarji (62)
bolnicarji (62)
bolnicarji (63)
bolnicarji (63)
bolnicarji (64)
bolnicarji (64)
bolnicarji (65)
bolnicarji (65)
bolnicarji (66)
bolnicarji (66)
bolnicarji (67)
bolnicarji (67)
bolnicarji
bolnicarji

Zadetkov: 2744

Pogoji za plakatiranje

Organizatorjem referendumske kampanje za referendum o zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške

Na podlagi 8. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji (Uradni list RS, št. 41/07) obveščamo organizatorje referendumske kampanje za referendum o Zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške, ki je razpisan za dne 6. 6. 2010, da bo Občina Logatec vsem organizatorjem referendumske kampanje omogočila brezplačno plakatiranje v času referendumske kampanje pod naslednjimi pogoji:
1. Organizator referendumske kampanje lahko v brezplačno plakatiranje odda dva plakata (dimenzije od A3 do B1 – vertikalna orientacija) za vsak teden v času referendumske kampanje.
2. Brezplačno plakatiranje izvaja podjetje TAM-TAM, d.o.o., Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana.
3. Plakate za brezplačno plakatiranje sprejema recepcija Upravnega centra Logatec v poslovnem času (ponedeljek, torek, četrtek: 8 do 15 ure, sreda: 8 do 17 ure, petek: 8 do 13 ure) vključno do 20. 5. 2010 do 12.00 ure.
4. Žreb plakatnih mest se izvede 21. 5. 2010.
5. Plakati bodo nameščeni v naselju Logatec. Nameščanje plakatov na plakatna mesta se prične 24. 5. 2010.

Občina Logatec bo preko podjetja TAM-TAM, d.o.o., Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana zagotovila vsem organizatorjem referendumske kampanje enakopravnost pri plakatiranju na obstoječih plakatnih mestih

Janez Nagode
ŽUPAN
Zadetkov: 462

Postali so reševalci

V četrtek, 29. aprila 2010, so v Centru vojnih veteranov Slovenije v Logatcu, s pričetkom ob 16.30 uri izvedli zaključno preverjanje znanja tečajnikov - prostovoljcev, ki so opravili 70 urni program za naziv bolničarja. Izpit je opravljalo vseh 21 kandidatov, ki je vztrajno obiskovalo program in povsem proti pričakovanjih je vseh 21 dobilo tudi pravico do pristopa k izpitu. Tečajniki so skoraj 100 odstotno obiskovali tečaj in to je izreden uspeh. To pa še ni edini uspeh, saj je to prva tovrstna generacija po letu 2002, ko je bila v Logatcu državna vaja zaščite in reševanja. Mogoče je na izplen vplivala tudi obširna medijska akcija tako Občina Logatec - strokovne službe, spletne strani občine in dela Rdečega križa Logatec.

Zaradi velikega števila tečajnikov sta Občina Logatec in Območno združenje Rdečega križa Logatec ob koncu izpita (ob 19. uri v restavraciji centra) organizirala tudi krajšo svečanost s podelitvijo diplom z nazivom bolničarja. S tem se je ta projekt tudi uradno zaključil, ne pa tudi delovanje novo pečenih bolničarjev, saj bodo že junija nastopili na regijskem izbirnem tekmovanju za državno tekmovanje. Prvo bo na Igu pri Ljubljani, državno tekmovanje pa v Murski Soboti konec septembra letos.

Cilj teh ekip ni le udeležba na tekmovanjih oz. preverjanjih znanja ampak in predvsem pomoč sokrajanom ob vsakodnevnih nezgodah. Čeravno so te ekipe v sistemu zaščite in reševanja mišljene kot prva pomoč ob večjem številu ponesrečencev ob naravnih nesrečah in vojnah, pa je njihov spekter delovanja širši, saj si z osvojenim znanjem lahko pomagajo kjerkoli in kadarkoli nastopi potreba po prvi pomoči. Rdeči križ Slovenije in Uprava RS za zaščito in reševanje sta nedavno novelirali program usposabljanja za bolničarje, ki je veliko bolj realen za vsakdanje potrebe sistema zaščite in reševanja. Čas bo pokazal ali je tovrstna sila res operativna in se lahko postavi ob bok, denimo gasilcem. Trenutno je bolj najpomembneje to, da je skupina 21 občanov občine Logatec prispevala svoj prosti čas in dosegla visok nivo znanja. Vse njihovo delo je pohvale vredno.

Damjan Barut
Občinska uprava

bolnicarji (1)
bolnicarji (1)
bolnicarji (2)
bolnicarji (2)
bolnicarji (3)
bolnicarji (3)
bolnicarji (4)
bolnicarji (4)
bolnicarji (5)
bolnicarji (5)
bolnicarji (6)
bolnicarji (6)
bolnicarji (7)
bolnicarji (7)
bolnicarji (8)
bolnicarji (8)
bolnicarji (9)
bolnicarji (9)
bolnicarji (10)
bolnicarji (10)
bolnicarji (11)
bolnicarji (11)
bolnicarji (12)
bolnicarji (12)
bolnicarji (13)
bolnicarji (13)
bolnicarji (14)
bolnicarji (14)
bolnicarji (15)
bolnicarji (15)
bolnicarji (16)
bolnicarji (16)
bolnicarji (17)
bolnicarji (17)
bolnicarji (18)
bolnicarji (18)
bolnicarji (19)
bolnicarji (19)
bolnicarji (20)
bolnicarji (20)
bolnicarji (21)
bolnicarji (21)
bolnicarji (22)
bolnicarji (22)
bolnicarji (23)
bolnicarji (23)
bolnicarji (24)
bolnicarji (24)
bolnicarji (25)
bolnicarji (25)
bolnicarji (26)
bolnicarji (26)
bolnicarji (27)
bolnicarji (27)
bolnicarji (28)
bolnicarji (28)
bolnicarji (29)
bolnicarji (29)
bolnicarji (30)
bolnicarji (30)
bolnicarji (31)
bolnicarji (31)
bolnicarji (32)
bolnicarji (32)
bolnicarji (33)
bolnicarji (33)
bolnicarji (34)
bolnicarji (34)
bolnicarji (35)
bolnicarji (35)
bolnicarji (36)
bolnicarji (36)
bolnicarji (37)
bolnicarji (37)
bolnicarji (38)
bolnicarji (38)
bolnicarji (39)
bolnicarji (39)
bolnicarji (40)
bolnicarji (40)
bolnicarji (41)
bolnicarji (41)
bolnicarji (42)
bolnicarji (42)
bolnicarji (43)
bolnicarji (43)
bolnicarji (44)
bolnicarji (44)
bolnicarji (45)
bolnicarji (45)
bolnicarji (46)
bolnicarji (46)
bolnicarji (47)
bolnicarji (47)
bolnicarji (48)
bolnicarji (48)
bolnicarji (49)
bolnicarji (49)
bolnicarji (50)
bolnicarji (50)
bolnicarji (51)
bolnicarji (51)
bolnicarji (52)
bolnicarji (52)
bolnicarji (53)
bolnicarji (53)
bolnicarji (54)
bolnicarji (54)
bolnicarji (55)
bolnicarji (55)
bolnicarji (56)
bolnicarji (56)
bolnicarji (57)
bolnicarji (57)
bolnicarji (58)
bolnicarji (58)
bolnicarji (59)
bolnicarji (59)
bolnicarji (60)
bolnicarji (60)
bolnicarji (61)
bolnicarji (61)
bolnicarji (62)
bolnicarji (62)
bolnicarji (63)
bolnicarji (63)
bolnicarji (64)
bolnicarji (64)
bolnicarji (65)
bolnicarji (65)
bolnicarji (66)
bolnicarji (66)
bolnicarji (67)
bolnicarji (67)
bolnicarji
bolnicarji

Zadetkov: 2428

Kulturna dediščina

Odloki
Odlok o razglasitvi cerkve sv. Katarine s pokopališčem v Medvedjem Brdu za kulturni spomenik lokalnega pomena (Uradni list RS, št. 115/06)
Odlok o razglasitvi Domačije Kalce 2 za kulturni spomenik državnega pomena (Uradni list RS, št. 26/01)
Odlok o razglasitvi Domačije Laze 1 za kulturni spomenik lokalnega pomena (Uradni list RS, št. 20/07)
Odlok o razglasitvi Domačije Rovte 2 za kulturni spomenik lokalnega pomena (Uradni list RS, št. 20/07)
Odlok o razglasitvi dreves za naravne znamenitosti (Uradni list SRS, št. 3/90, Uradni list RS, št. 36/93, Logaške novice, št. 6/11 (str. 3))
Odlok o razglasitvi drevoreda lip za spomenik oblikovane narave (Uradni list SRS, št. 28/8540/87)
Odlok o razglasitvi Gradu Logatec za kulturni spomenik lokalnega pomena (Logaške novice, št. 9/07 (str. 11), priloga 1, 2)
Odlok o razglasitvi hiše Petkovec 59 za kulturni spomenik lokalnega pomena (Logaške novice, št. 6/07 (str. 33))
Odlok o razglasitvi Ipavčeve hiše v Logatcu za kulturni spomenik lokalnega pomena (Logaške novice, št. 5/07 (str. 3) (priloga 1, 2))
Odlok o razglasitvi kmečkih domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena (Uradni list RS, št. 91/02) (Domačija Ravnik 12, Domačija Ravnik 2)
Odlok o razglasitvi Podružnične cerkve Sv. Barbare na Ravniku pri Hotedršici za kulturni spomenik lokalnega pomena (Uradni list RS, št. 99/02)
Odlok o razglasitvi Tollazzijeve štirne za kulturni spomenik lokalnega pomena (Logaške novice, št. 7-8/08 (str. 41), 11/08 (str. 16), NPB)
Odlok o razglasitvi Tomažinovega mlina v Hotedršici za kulturni spomenik državnega pomena (Uradni list RS, št. 56/03)
Odlok o razglasitvi visokega barja Jezerc pri Ostrem vrhu za naravno znamenitost (Uradni list SRS, št. 3/90)
Odlok o razglasitvi zapornega zidu s stolpom na Lanišču za kulturni spomenik lokalnega pomena (Uradni list RS, št. 117/07)
Odlok o razglasitvi zemljanke v Hotedršici za kulturni spomenik lokalnega pomena (Uradni list RS, št. 20/07)


Pravilniki
Pravilnik o sofinanciranju projektov varovanja kulturne dediščine v občini Logatec (Logaške novice, št. 12/11 (str. 11))

Zadetkov: 3990

Poklon naravi

V nedeljo, 26. aprila 2009 se je na vaškem trgu zbralo približno 110 udeležencev prireditve Poklon naravi, katerega so se udeležile vse generacije. Otroci so imeli s seboj lične kanglice, ki so jih iz odpadnega materiala poprej izdelali v šoli. Na trgu so najprej zaigrali igrico, v kateri so predstavili izvor imena Gospodovega studenca. Po programu je sledil pohod ob potoku v Zeleno dolino z vmesnimi postanki, kjer so prisotni dobivali informacije opomenu vode, peskokopu, neokrnjeni naravi, rastlinah, poudarek pa je bil na temi kako ohraniti naravo neokrnjeno za prihodnje rodove. Pri Gospodovem studencu so izvedli otvoritev, saj so predhodno studenec obnovili, sledila je zdravica predsednika društva in piknik. Za veselo vzdušje je poskrbela Folklorna skupina s harmonikašem, prireditev pa se je nadaljevala s pohodom do Tumletove domačije čez Kozji vrh in Ravnik nazaj v Hotedršico.

Zadetkov: 2002

Antonovanje

Kulturno turistično društvo Hotedršica je po dolgih letih januarja 2009 ponovno oživilo stoletno navado "Antonovanje". Cerkev v Hotedršici ima namreč v stranskem oltarju postavljen kip svetnika sv. Antona , na čigar god se je nekdaj odvijalo pravo romanje v dotično cerkev, sledilo pa je druženje in zabava.

Letos se je tako 18. januarja pri slovesni maši v Hotedršici zbralo poleg domačinov tudi veliko pohodnikov iz Zavratca, Medvedjega Brda, Rovt, Žibrš, Črnega vrha, Idrije in Logatca. Po maši so obiskovalci preizkusili dobrote domačih gospodinj in gospodarjev, kasneje pa druženje nadaljevali v prostorih nekdanjega kulturnega doma, kar prikazujejo tudi fotografije.

Zadetkov: 1978

Kdo je župan

KDO JE ŽUPAN?
- župnik
- tisti, ki je pri maši
- on je glavni, pove, kaj delajo delavci v tovarni
- živi v cerkvi, pove, da se ne sme govoriti grdih stvari
- dela, naredi predstavo, je kot en predsednik
- če policist koga ulovi, mora k županu
- je tam, kjer je moja mamica v službi
- on nastopa, pove, kaj moraš narediti
- vodi občino Logatec, skrbi, da dela vrtec, šola in knjižnica
 
KJE DELA ŽUPAN?
- v cerkvi
- v veliki hiši
- na zvoniku
- na občini v pisarni
- v roza hiši
- v Postojnski jami
 
KDO JE GLAVNI ?
- doma: oči, mami, ata, mama, Živa, vsi, ne vem, jaz, Klemen
- v naši skupini: Alenka, Anita
- v vrtcu: ravnateljica, Brigita, Alenka, Anita, učiteljice, šefice, druge vzgojiteljice
- na občini: župan, predsednik, mami od Line, Miklavž, Božiček, parkelj, predsednik vlade, Janša, mami.

NA OBISKU PRI ŽUPANU
- hodili smo po stopnicah
- ograja se je guncala
- pred občino so bile zastave
- župan ni imel igrač, povedali smo, da imamo v vrtcu dovolj igrač
- župan nam je povedal, kje gradijo nov vrtec
- pokazal nam je slike, kjer je narisan Logatec
- v sobi sta bila dva pokala
- na mizi je imel računalnik, liste, papirje
- pokazal nam je grb Logatca
- povedal je, zakaj je tisto kolo sredi grba
- župan je povedal, da je v Logatcu nad 13.000 prebivalcev, Logatec je mesto
- povedal je, kaj delajo na občini, urejajo papirje za vrtec
- župan je tisti, ki ukazuje
- županu smo zapeli pesem in mu dali svečko
- videli smo, kje delata mamica od Lovra in Line.


To so odgovori otrok, ki so pred časom obiskali našega župana, ki jim je predstavil svoje delo in delo Občinske uprave. O županu pa so se pogovarjali tudi v skupini Srnice in prispevali svoje odgovore. Za posredovanje zabeleženega se zahvaljujemo predstavnici vrtca Alenki Pečenik in ravnateljici Fridi Rupnik.

 

Zadetkov: 2568

Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin