Obeležili smo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Vsako tretjo soboto v novembru, že vse od leta 2007 dalje, obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V Logatcu so se podporniki tega svetovnega gibanja že drugič zapored zbrali v parku pred Škrljevo hišo. Prižgane svečke, osebne izpovedi tistih, ki so v prometni nesreči izgubili svojce in likovni izdelki logaških osnovnošolcev so bili velik opomnik za vse, ki smo dnevno aktivno vključeni v prometu. Zbrani so ob zaključku dogodka v spomin na žrtve prometnih nesreč in opomin vsem udeležencem v prometu prižgali sveče.

Prvo organizirano obeleževanje spomina na žrtve prometnih nesreč je  leta 1993 organizirala britanska nevladna organizacija Road Peace. Sledile so aktivnosti, podprte s strani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, ki so  žrtvam posvetile Evropski dan spomina. Z idejo francoske nevladne organizacije Esperanza – prižiganjem lučk v spomin in sloganom »Spomni se in premisli«, pa je gibanje dobilo nov zagon in se razširilo po vsem svetu. Pred šestimi leti so gibanje podprli tudi Združeni narodi, leta 2007 pa je Svetovna zdravstvena organizacija tretjo nedeljo v novembru proglasila za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V letošnjem letu je podporo aktivnostim podal tudi Evropski parlament.

Po ocenah  Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na cestah letno umre približno 1.3 milijona udeležencev, dnevno to pomeni smrt najmanj 3560 oseb. Poškoduje se jihokoli  50 milijonov ljudi, pet milijonov pa jih za vedno ostane invalidnih. V Sloveniji je od leta 1991 na cestah umrlo 6450 ljudi, poškodovalo pa se jih je skoraj  230.000.

Zavod Varna pot se je na nivoju Slovenije že leta 2007 pridružil svetovnemu gibanju in obeležil ta dan s številnimi aktivnostmi, v Logatcu pa Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč  na tak način kot danes obeležujemo že drugo leto zapored. V okviru akcijskega programa Desetletje za večjo prometno varnost do leta 2020 vse letošnje aktivnosti potekajo pod sloganom: »S spomini v desetletje za večjo prometno varnost na cestah!« O prometni varnosti in kritičnih točkah je na dogodku, ki ga je organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Logatec ob podpori članov Zveze šoferjev in avtomehanikov Logatec, spregovoril tudi logaški župan Berto Menard. Poudaril je predvsem dejstvo, da na slovenskih cestah še vedno umre in se poškoduje preveliko število ljudi ter da lahko za prometno varnost največ lahko storimo mi sami.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah, skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci. V mesecu juniju se je v logaški občini, natančneje v Hotedršici, zgodila tragična prometna nesreča. Voznik je utrpel hude telesne poškodbe in umrl, poškodbe sta utrpeli tudi sopotnici. In prav o tem tragičnem dogodku je zbranim v parku spregovorila  hčerka pokojnega voznika. Iz odprtega pisma, ki ga je naslovila na povzročitelja nesreče, pa je vel obup in vprašanje – zakaj? Ob prometnih nesrečah, predvsem tistih hujših, so prisotni tudi policisti, ki zagotovo nimajo lahkega dela. O izkušnjah in statistiki prometnih nesreč na logaškem koncu je spregovoril komandir Policijske postaje v Logatcu. Letos je v naši občini za posledicami nesreče umrla ena oseba, a kot je poudaril komandir, se moramo v prometu obnašati tako, da bomo končno prišli do številke nič.

Naj povemo, da so se tudi letos otroci logaških osnovnih šol aktivno vključili v obeleževanje Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč. Skupaj s svojimi učiteljicami, učitelji in mentorji so izdelali številne likovne izdelke na temo prometa, prometne varnosti in nesreč ter jih zbranim na dogodku tudi predstavili.

Romana Hribar
Občinska uprava

Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0101
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0102
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0103
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0104
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0105
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0106
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0107
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0108
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0109
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0110
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0111
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0112
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0113
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0114
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0115
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0116
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0117
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0118
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0119
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0120
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0121
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0122
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0123
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0124
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0125
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0126
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0127
Spomin na zrtve...
Spomin na zrtve prometnih0128


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: