Ambrozija

Tudi v Logatcu je opaziti rastlino pelinolistno ambrozijo (Ambrosia artemisiifolia), ki postaja v Evropi in pri nas ena najpomembnejših plevelnih vrst na nekmetijskih površinah in v kmetijski pridelavi, hkrati pa je ena najbolj alergenih rastlin. Pri nas jo najlažje opazimo ob robovih cest in na gradbenih deponijah, kjer se množično pojavlja.

Zaradi velikega števila občutljivih ljudi tudi pri nas je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdalo »Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia«, ki je začela veljati 4. avgusta 2010. Imetniki zemljišč so dolžni ambrozijo odstraniti s koreninami vred ali njihov nadzemni del tako, da se v tej rastni dobi ne obraste več. Odstranitev rastlin je potrebno opraviti čimprej, da preprečimo cvetenje in sproščanje cvetnega prahu v okolico.

Opis rastline: Rastlina zraste od 1,0 do 1,5 m višine. Steblo je pokončno, razvejano ter poraslo z gostimi dlačicami. Listi so mehki, deljeni in prav tako dlakavi. Rastlina spominja na navadni pelin. Rumeni cvetovi so v obliki grozdastega socvetja na vrhu stebla in stranskih vej. Vsaka rastlina lahko proizvede preko 60.000 semen, ki obdržijo kalivost tudi do 30 let. Ambrozija cveti od konca julija do konca septembra. Velike količine cvetnega prahu, ki ga sprošča pelinolistna ambrozija so močan alergen in že nizka koncentracija lahko sproži alergijsko reakcijo. Alergeno reakcijo prepoznamo po simptomih, kot so: kihanje, ščemenje v nosu, vodeni izcedek iz nosu, otečene veke, ščemenje v očeh in oteženo dihanje.

mag. Katja Žagar, občinska uprava

 


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: