Divja odlagališča v občini Logatec

Nacionalni register divjih odlagališč si po novem lahko ogledate tudi v občinskem prostorskem sistemu PISO, v tematskem sklopu Druge državne vsebine – Divja odlagališča odpadkov. Sledite povezavi: www.geoprostor.net.

Popis divjih odlagališč je eden ključnih projektov društva Ekologi brez meja in drugih partnerjev, ki delujejo na področju okolja. Cilj popisa je poiskati odlagališča, ki jih bomo čistili v akciji Očistimo Slovenijo 2012. Spomnimo se, da je v akciji leta 2010 Očistimo Slovenijo v enem dnevu 270.000 prostovoljcev čistilo okoli 7000 divjih odlagališč. Pri tem je bilo iz narave odstranjenih okoli 12.000 ton odpadkov. Popis je inovativno orodje, ki bo prispevalo k ureditvi in poenotenju baz divjih odlagališč na celotnem ozemlju Slovenije ter s tem olajšalo boj z nelegalnim odlaganjem. Register je trenutno z več kot 13.000 lokacijami divjih odlagališč največja zbirka, ki odraža stanje nelegalnega odlaganja pri nas.

Divja odlagališča kvarijo izgled krajine in s tem zmanjšujejo kvaliteto bivanja. Divja odlagališča imajo tudi neposredne negativne ekonomske učinke: zmanjšujejo privlačnost turističnih območij, zmanjšujejo vrednost nepremičnin in zahtevajo visoka sredstva za sanacijo. Med razlogi, zakaj ljudje, kljub nesprejemljivosti in škodljivosti tega početja, še vedno odlagajo odpadke na divjih odlagališčih so neozaveščenost občanov, neurejen sistem ravnanja z odpadki, izogibanje stroškom in slab nadzor.

V popisu divjih odlagališč je do zdaj na območju Občine Logatec zabeleženih 49 divjih odlagališč. Od tega so 4 že očiščena, neočiščenih je 28 ter nevarnih 17.

Nevarna odlagališča so tista, ki predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi oziroma ogrožajo biološko ravnotežje v gozdnem prostoru. Pri neočiščenih odlagališčih gre predvsem za posamezne kose odvrženega gospodinjskega aparata (pralni stroj) ali različne materiale. Na očiščenih lokacijah pa je bila predvsem plastika, plastične vrečke in plastične steklenice, ter stari plastični vodi brez žic, avtomobilske gume, gospodinjski aparati ter manjši drugi odpadki.

mag. Katja Žagar, občinska uprava

vir: Ekologi brez meja, Geopedia


Slika: Prikaz območja Občine Logatec z vrisanimi divjimi odlagališči

 


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin