Cesta v Rovte zopet prevozna

Vsi tisti, ki so morali za svojo pot od Logatca do Žiri, in obratno, ubirati obvozne poti, so si konec tedna zagotovo oddahnili. Prometni znak, ki je v središču Logatca voznike opozarjal, da je cesta prevozna le do domačije Zavčan, bodo odgovorni za ceste gotovo lahko kmalu umaknili, saj je bila v petek, 1. oktobra, ob 16. uri  za promet z osebnimi vozili ponovno odprta regionalna cesta Rovte – Žiri.

Tretji vikend v septembru si bomo prebivalci celotne Slovenije zapomnili po katastrofalnih poplavah, ki so v veliki meri prizadele tudi logaško občino. Obilno deževje je med 16. in 19. septembrom povzročilo naraščanje rek in vodotokov, ki so prestopili bregove in povzročili poplave, ter plazenje tal. Sprožili so se številni manjši plazovi, ki jih je bilo mogoče sanirati tako rekoč takoj, več preglavic pa je prebivalcem Rovt in tistim, ki se dnevno vozijo po regionalni cesti Logatec Žiri, povzročil večji plaz, ki se je sprožil nad domačijo Zavčan. Velike količine materiala, ki so se zgrnile na regionalno cesto, ta povezuje dve sosednji občini, Logatec in Žiri, so kar za dva tedna ohromile promet na omenjeni relaciji. Z velikim prizadevanjem krajanov, predsednika Krajevne skupnosti Rovte Antona Trevna, zaposlenih na Občini Logatec ter z veliko mero podpore s strani Cestnega podjetja Ljubljana, je prišlo do hitrega in učinkovitega ukrepanja takoj po nastali situaciji. Po novem je cesta zapeljana nekoliko drugače in  se zaradi varnosti in morebitnega ponovnega plazenja tal  bolj zajeda v notranjost strmine. Izvedba takšnega posega v tako hitrem času ne bi bila mogoče, če del svojega zemljišča za namen sanacije ne bi odstopil krajan Rovt Marjan Kunc. Odpravljene cestne zapore so se za zdaj lahko razveselili le vozniki osebnih vozil, saj cesta zaenkrat ostaja neprevozna za tovorni in avtobusni promet. Po zagotovilih župana Občine Logatec Janeza Nagodeta, naj bi cesto za ostali promet odprli kmalu, če le ne bo novih večjih padavin. Zagotovo bo na odpravo cestne zapore za tovorni in avtobusni promet treba počakati vsaj še toliko časa, da si bo stanje na terenu ogledala Direkcija Republike Slovenije za ceste ter na izvedeno sanacijo dala pozitivno mnenje. Kljub velikim naporom vloženim v popravilo ceste, ostaja za prihodnje mesece še veliko dela, ki ga bo treba vložiti tudi v samo preprečitev nadaljnjega plazenja terena.

Romana Hribar, občinska uprava


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: