Notranjski baletni ansambel uprizoril Poletno nevihta

Baletno društvo Postojna je s prireditvijo Poletna nevihta v soboto spet do zadnjega kotička napolnilo dvorano Kulturnega društva Postojna. Na zaključnem nastopu je 136 otrok, ki vadijo baletne korake v Logatcu, Postojni, Cerknici in Pivki, pokazalo, kaj so se naučili v iztekajočem se šolskem letu. Celoten notranjski baletni ansambel pod vodstvom petih koreografinj je navdušil občinstvo. Posebno bučen je bil aplavz za najmlajše, 4 in 5-letne Škratke, ki pod vodstvom Maje Verčko vadijo v Kulturnem domu Tabor v Logatcu, in 5- do 7- letne Cekinčke, ki imajo baletne vaje z Lizo Volk na OŠ 8 talcev. Starejši otroci, Zvončki, Metuljčice in Labodke pa so že osvojili kar pohvalen nivo baletnega znanja. Vsi so zaljubljeni v ples in Maja Verčko je povedala, da so bili kar razočarani, ko jim je sporočila, da med počitnicami ne bo baleta.

Prireditev je potekala v dveh delih: najprej so posamezne skupine v krajših točkah predstavile klasične baletne koreografije. Zaključna točka, ki je trajala skoraj 20 minut, pa je bila prava baletna predstava, v kateri je 42 balerin in 2 baletnika prepletlo različne koreografije. "Večina teh otrok se zna že zelo dobro izražati skozi ples, saj so osvojili precej visok nivo baletnega znanja, da smo lahko sestavili tako zahtevno točko. To je bistvo našega dela: naučiti jih osnove baleta, izpiliti korake, gibe in pozicije, da lahko ustvarimo baletno zgodbo," je povedala njihova koreografinja in vaditeljica Mance Krnel. 

V Kulturnem domu Postojna je kar šumela pozitivna energija, ki je omilila tremo pred javnim nastopom, k čemur so veliko pripomogle vaditeljice, predvsem pa tiste mamice malih balerin, ki so v zaodrju in garderobah poskrbele za izgled in dobro počutje nastopajočih. Uspešna prireditev je tudi rezultat dobrega sodelovanja z okoljem, saj društvu pri organizaciji baletne vadbe in prireditev pomagajo številni sponzorji, najbolj izdatna pa je finančna pomoč Občin Postojna in Cerknica.

Za Baletnim društvom Postojna je zelo delovno šolsko leto, v katerem so opravili rekordno število nastopov, oblikovali tri baletne produkcije, hkrati pa je večina skupin nastopila na petih plesnih revijah v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. "Zaključni nastop je po spomladanskih baletnih produkcijah drugi vrhunec naše sezone, vendar se šolsko leto za nas še ni končalo. Čaka nas še nekaj nastopov v domačih krajih posameznih skupin, saj se zelo radi odzovemo povabilu drugih organizatorjev prireditev. Starejši člani bodo junija intenzivno vadili snov, ki jo morajo obvladati na izpitih na nižji baletni šoli. Za konec pa bomo nastopili na kraški baletni reviji v Sežani," je dejala Mateja Kocman, predsednica društva. Tudi počitnice ne bodo prav dolge, saj že vpisujejo nove člane in se pripravljajo na organizacijo baletnih vaj v naslednjem šolskem letu. Upajo, da se bo 16-im baletnim skupinam pridružilo še nekaj novih!


Baletno društvo Postojna
Prešernova ulica 1
6230 Postojna


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin