In potem vse čisto je bilo

17. april 2010 bo v zgodovini Slovenije prav gotovo zapisan z velikimi črkami, saj smo Slovenci uspeli združiti moči in nastopiti kot eno v akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu!. Skoraj evforično stanje, ki se je stopnjevalo iz dneva v dan, vse tja do dejanskega datuma akcije, je na sam dan D doseglo vrhunec.  Poleg tistih, ki so že vnaprej napovedali svojo prisotnost na akciji, se je le-te udeležilo tudi veliko tistih, ki so se enostavno odločili priti na zbirno mesto, kjer so zavihali rokave, pograbili vrečke ter rokavice in odšli na lov za nepravilno odloženimi odpadki. Tudi v občini Logatec ni bilo nič drugače.

V naši občini so bila zbirna mesta organizirana po krajevnih skupnostih, šolah in vrtcih. In čeprav se je akcija uradno začela šele ob 9. uri, ko so koordinatorji začeli razdeljevati vrečke in rokavice ter posredovati informacije, kje se nahajajo divja odlagališča, so nekatere skupine in posamezniki z delom začeli že mnogo prej. V krajevni skupnosti Naklo smo tako na zbirnem mestu srečali planince, lovce, študente, tabornike, skavte, posameznike ter šolarje, ki so se kar z gasilskim avtomobilom zapeljali na eno od divjih odlagališč izven naselja Martinj Hrib. Podobno sliko je bilo zagotovo mogoče videti na vseh zbirnih točkah, saj kot nam je povedal Matej Cerpič, koordinator akcije na nivoju občine Logatec, se je na posameznih zbirnih mestih zbralo precej več ljudi, kot so pričakovali. Kot nam je še zaupal, se v marsikateri krajevni skupnosti pred samo akcijo niti niso zavedali, koliko smeti imajo, med samo akcijo pa so naleteli na tako velika divja odlagališča, da jih niti s skupnimi močmi niso mogli očistiti. Telefon koordinatorja je na dan akcije tako neprestano zvonil, saj so prostovoljci prosili za dodatne vrečke, odvoz zbranih smeti in informacije, kaj naj naredijo s posameznimi vrstami odpadkov.

V akcijo se je, po do sedaj zbranih podatkih, v občini Logatec vključilo nekje okoli 1700 prostovoljcev. V to število so zajeti predstavniki 25-ih društev, skupine posameznikov, pa tudi otroci po vrtcih in šolah, ki so po podatkih Mateja Cerpiča posamezno čistili okoli 30  večjih ter številna manjša divja odlagališča. Komunalno podjetje Logatec je preko koordinatorja akcije na zbirna mesta dostavilo 1200 vrečk za embalažo, 1500 vrečk za nekoristne odpadke, 100 gradbenih rokavic ter 700 rokavic iz lateksa. Čeprav je bilo preko številnih medijev javnosti sporočeno, da se bo v tokratni čistilni akciji zbiralo le komunalne odpadke, je na deponijo v Logatcu v okviru 53 ton zbranih odpadkov prišlo veliko takšnih, ki po predvidevanjih komunale niso bila zbrana v naravi, ampak v okviru akcije »očistimo svoj dom«. Kljub temu je omenjena številka zavidanja vredna in gre vsem prostovoljcem na terenu posebna pohvala, saj na deponiji v tednu dni sprejmejo okoli 30 ton odpadkov, kar je manj kot je Logatčanom uspelo zbrati samo v enem dnevu. Na deponijo so odpadke vozili posamezniki, Direkcija Republike Slovenije za ceste ter komunalno podjetje Logatec, ki je po 13. uri na teren poslalo 4 smetarske tovornjake, s pomočjo katerih so začeli z odvozom zbranih smeti. Med njimi je bilo največ gum in kovine, šele nato so sledili odpadki kot so steklo, plastika, embalaža itd.  Čeprav so zaposleni na komunali večji del smeti odpeljali še isti dan, pa zaključek njihove akcije, kot drugod po Sloveniji, pričakujejo konec tega tedna. Na terenu je namreč ostalo še kar nekaj kupov  zbranih odpadkov, ki so jih udeleženci akcije zbrali izven dogovorjenih mest. Dejstvo je, da vseh divjih odlagališč znotraj akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! v Logatcu ni bilo mogoče očistiti, hkrati pa so se med samo čistilno akcijo odkrila tudi nekatera nova odlagališča. Informacije o tem lahko posamezniki posredujejo pristojnim inštitucijam ali koordinatorju akcije na nivoju občine Logatec Mateju Cerpiču, ki je po izpeljavi in koordiniranju akcije v naši občini sicer uradno zaključil svoje delo.

Veseli smo, da se je v občini Logatec na akcijo odzvalo tako veliko število prostovoljcev, ki se jim na tem mestu zahvaljujemo za pomoč pri čiščenju okolja v katerem živimo. Hkrati nas tudi veseli dejstvo, da se je akcije udeležilo veliko mladih, velikokrat bolje ozaveščenih o ravnanju z odpadki od nas odraslih, ki so z veliko mero energije in volje pomagali očistiti Slovenijo. Vsi skupaj pa upam, da se očiščena divja odlagališča v prihodnje ne bodo več širila in polnila ter da bomo v podobnih čistilnih akcijah v prihodnje zbrali manjše število nepravilno odloženih odpadkov.

Romana Hribar,
Občinska uprava

 

Turistično društvo Lanski vrh Laze opisuje njihovo akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu: Akcije se je udeležilo preko devetdeset prostovoljcev. Dobili smo se na dogovorjenem mestu, razdelili vrečke, rokavice, malico in priročno darilo ter odšli na akcijo. Vse pobrane odpadke smo pripeljali na dogovorjeno mesto. Kosovne odpadke pa je po končani akciji pobiralo Komunalno podjetje Logatec. Na železniški postaji Planina je bilo najdena večja količina odpadkov katere so v glavnem odlagali dosedanji stanovalci dveh stanovanjskih hiš na sami postaji. Odpadke katere smo lahko pobrali v vreče se je zbralo ostale pa bodo odstranili kasneje uslužbenci Komunalnega podjetja Logatec. Istočasno so na našem območju izvajali tudi člani Društva za raziskavo jam Ljubljana. Zbralo se je trideset jamarjev, ki so popolnoma očistili dve jami in sicer Globoko brezno,Brezno na milah, prav tako pa so opravili čiščenje  na jami Teglovka in Jamo na milah. Pri svojem delu so uporabljali tudi rovokopač, ker je bilo v jamah ogromno težkega materiala. Po podatkih jamarjev in fotografijah opravljenih na dan akcije je bilo iz teh jam izvlečenih med 40 in 50 kubičnih metrov materiala. O obeh akcijah ,ki so se odvijale v Lazah vam pošiljamo tudi nekaj fotografij. Jamarje je medijsko podprla tudi RTV Ljubljana. Končna ocena količine zbranih odpadkov v krajevni skupnosti Laze je približno 100 kubičnih metrov skupaj z kasnejšimi odvozi. Zahvaljujemo se vsem udeležencem akcije.

Janez Šabec


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: