Čas je za akcijo

Vsebine z okoljsko problematiko so v današnjem času postale stalnica novinarskih zgodb in prispevkov, z njimi nas bombardirajo različni strokovnjaki s tega in onega področja, svoj doprinos k reševanju omenjene problematike pa v veliki meri prispevajo tudi društva. In eno izmed njih je Društvo Ekologi brez meja, ki v soboto 17. aprila 2010 prvič v Sloveniji organizira največjo prostovoljno okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!


Cilji projekta

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je narejen po zgledu projekta Let's do it, Estonia!, ki je bil izpeljan leta 2008. V enem dnevu je kar 50.000 estonskih prostovoljcev odstranilo 10.000 ton smeti in to v pičlih petih urah. In če je zmogla Estonija, prav zagotovo zmore tudi Slovenija. Organizatorji želijo v okviru projekta izdelati prvi digitalni register in nacionalni zemljevid z lokacijami čim večjega števila divjih odlagališč, zato so k sodelovanju povabili vsakogar, ki je pripravljen del svojega časa nameniti iskanju in dokumentiranju  le-teh. Hkrati naj bi omenjena akcija predstavljala združitev vseh ekoloških akcij v spomladanskem času na en datum in s skupnim namenom. Na sam dan akcije naj bi se po vsej Sloveniji zbralo 200.000 prostovoljcev, ki naj bi odstranili 20.000 ton ilegalno odvrženih odpadkov. Celotna akcija pa ima še en poglaviten namen – ozaveščanje in izobraževanje o izboljšanju odnosa do ravnanja z odpadki.

Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je zasnovan dvotirno. Prvi del projekta  zajema čiščenje divjih odlagališč, v sklopu katerega se bo naredil centralni digitalni register odlagališč, ki bodo 17. aprila očiščena komunalnih odpadkov. Drugi del projekta, ki bo potekal na isti dan, pa je osredotočen na čiščenje razpršenih odpadkov ob cestah, okolici šol ter vrtcev, sprehajalnih ter planinskih poteh. Najpomembnejša naloga projekta je popis divjih odlagališč, ki so zagotovo vizualno moteč faktor, hkrati pa ogrožajo tudi vire pitne vode. Pred akcijo 17. aprila sta organizirani še dve iskalno-čistilni akciji. Izvedli se bosta na soboti 13. in 20. marca, ko bodo ekipe pregledovale stanje na terenu, s pomočjo GPS aparatov določile koordinate odlagališč, ocenile njihovo velikost, sestavo itd.


Kako poteka akcija v občini Logatec?

Tako velik in zanimiv projekt je k sodelovanju pritegnil številne vladne in nevladne organizacije (Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za šolstvo in šport, Gasilsko zvezo Slovenije, Upravo republike Slovenije za zaščito in reševanje, Direkcijo Republike Slovenije za ceste itd.), akciji pa se je pridružilo tudi veliko število občin, med njimi je tudi občina Logatec. Vsaka izmed občin, ki bo sodelovala pri projektu ima določenega koordinatorja akcije. V občini Logatec je to Matej Cerpič, katerega naloga je organizirati in izpeljati čistilno akcijo na nivoju občine s pomočjo društev, krajevnih skupnosti, šol, vrtec, posameznikov itd. Pri koordinaciji in obveščanju o akciji na nivoju občine Logatec bo koordinatorju pomagala občinska uprava Občine Logatec, po končani akciji, ki bo potekala od 9. do 14. ure, pa bo svojo vlogo prevzelo Komunalno podjetje Logatec. Informacije v zvezi z vseslovensko čistilno akcijo dobite na spletnem naslovu www.ocistimo.si in pri občinskem koordinatorju Mateju Cerpiču, ki ga lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali telefona na številki: 041 379 034.

Z namenom predstaviti čistilno akcijo čim večjemu številu občanom na enem mestu, je v torek, 9. marca 2010, v sejni sobi Občine Logatec potekalo informativno-predstavitveno srečanje s koordinatorjem akcije v logaški občini ter predstavniki društev, krajevnih skupnosti, šol, vrtcev. Na vabilo se je odzvalo skoraj 40 predstavnikov omenjenih organizacij, katerim so bili posredovani osnovni podatki o akciji. Matej Cerpič jih je seznanil z estonskim modelom čistilne akcije, predstavil slovenskega ter svojo vlogo pri izvedbi projekta. V tem momentu je ključnega pomena, najti organizatorja za aktivnosti pred samo čistilno akcijo 17. aprila. Ta bo prevzel nalogo iskalno čistilne akcije 13. in 20. marca (gre za uradna datuma, akcijo pa je dejansko mogoče izvesti vse tja do 25. marca), ki bo po vsej verjetnosti prevzel tudi  nalogo popisovalca potencialnih lokacij odlagališč, do katerih je društvo Ekologi brez meja prišlo s pomočjo letalskih posnetkov. Ta oseba bo nato formirala ekipe, ki si bodo razdelile območje pregledovanja in naredile plan akcije. Kdo bo prevzel zahtevno nalogo organizatorja bo znano v prihodnjih dneh in objavljeno na uradni spletni akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! ter na spletni strani Občine Logatec www.logatec.si.


Kje bodo zbirna mesta in zbirne točke v naši občini?

Po vsej verjetnosti bo večina zbirnih mest vezana na krajevne skupnosti ter na šole in vrtce. Matej Cerpič, koordinator za izvedbo akcije, se naj bi kmalu sestal s predsedniki krajevnih skupnosti, kjer bi se dogovorili o podrobnostih njihove vloge na dan čistilne akcije. Zbirno mesto lahko prijavi tudi posamezno društvo, organizacija preko spletne strani www.ocistimo.si, kjer imajo prostovoljci na voljo tudi možnost, da posvojijo svoje divje odlagališče. Na zbirnem mestu bodo prostovoljci prejeli vrečke za zbiranje odpadkov, ki se bodo sproti ločevali, in rokavice ter navodila kam in kako naprej.

Zbirne točke pa predstavljajo mesta, kjer se bodo odpadki zbirali in počakali na odvoz s strani Komunalnega podjetja Logatec. Pojem zbirne točke bomo v naši občini malce prilagodili, saj bodo posamezniki in skupine zbrane odpadke lahko odlagali ob cestni trasi, ki jo bosta določila koordinator in komunalno podjetje. Trasa poti bo javno objavljena. Odvoz zbranih odpadkov po potekal po končani akciji, se pravi po 14. uri popoldan. V primeru, da bi ob cesti, po že opravljenem odvozu,  še ostali zbrani odpadki oz. odpadkov ne bo mogoče dostaviti do ceste, bodo na voljo kontaktne telefonske številke komunalnega podjetja, kamor bodo prostovoljci lahko sporočili stanje na terenu.


Kateri odpadki so del čistilne akcije?

Čeprav se bodo popisovala odlagališča, ki vsebujejo gradbene, komunalne, kosovne ali nevarne odpadke, pa bodo na dan akcije registrirana divja odlagališča očiščena komunalnih odpadkov, medtem ko bodo gradbeni odpadki ali nevarni odpadki popisani, podatki o njih pa posredovani  odgovornim inštitucijam. V kolikor veste, da se nekje poleg komunalnih nahajajo še drugi tipi odpadkov, je to informacijo najbolje posredovati koordinatorju oz. organizatorju na nivoju občine, ki naj bi v sodelovanju s Komunalnim podjetjem Logatec poskušal zadevo sanirati v okviru akcije ali po njej.

Zagotovo je pomembno dejstvo, da se v občini Logatec podobne akcije, le v manjšem obsegu, izvedejo vsako leto, prostovoljci pa so pri svojem delu uspešni. Čistilna akcija 17. aprila je tako le skupek aktivnosti društev in posameznikov, ki bodo akcijo, ki so jo nameravali izvesti v spomladanskem času, izvedla na isti dan. Postanite del projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! in s svojim sodelovanjem poskrbite za lepšo skupno prihodnost.

O novostih in aktivnostih povezanih z akcijo vas bomo še obveščali.

pripravila:
Romana Hribar, občinska uprava


 


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: